Elolvadtunk! – Kis nagy marák születtek a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Facebook / Nyíregyházi Állatpark

A pampanyúl vagy más néven nagy mara Földünk második legnagyobb rágcsálója. Megjelenése olyan, mintha egy nyulat kereszteztek volna egy őzzel, valójában azonban a tengerimalacfélék családjába tartozik.

A rágcsálókra nem jellemző módon monogám típus, egy életre választ párt, a kölyköket pedig együtt nevelik fel. A tartós párkapcsolatnak több oka is van: A nőstény évente két alkalommal, akkor is csupán néhány órán át fogamzóképes, a hímnek állandóan választottja közelében kell maradni, nehogy elszalassza az alkalmas időpontot.

Ráadásul a nősténynek rengeteg energiára van szüksége a kölykök kihordására és táplálásra, így leszegett fejjel kell szinte egész nap legelészik, ám így nehezebben veszi észre a ragadozókat. A hím a nap jó részét őrködéssel tölti, hogy párját és utódait emlékeztesse a közelgő veszélyre, valamint a rivális hímeket távol tartsa családjától.

A Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpárok közül, 3 állatnak született 1-1 utódja a hétvégén.

A 3 hónap vemhességi idő után világra jött kölykök már 24 órával a születésük után képesek önállóan járkálni, ekkor még leginkább a rejtett kotorékban tartózkodnak s legalább 4 hónapig maradnak annak környékén maradnak, de már a szerencsésebb látogatók megleshetik őket napfürdőzés közben. Bár hamar elkezdik enni a fűféléket, a rágcsálóknál szokatlan módon, akár 13 hetes korukig is szophatnak.

A kölykök felnevelése idején az addig csak kettesben élő párok, más párokkal átmeneti kolóniát alkotnak, így a kölykök, 9 ivarérett egyed felügyelete alatt állnak.

 

Forrás: Facebook / Nyíregyházi Állatpark