Elolvadtunk! – Aranykezű tamarinok születettek a Nyíregyházi Állatparkban

Elolvadtunk! – Aranykezű tamarinok születettek a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Kohut Árpád

Különleges külsejű, apró majmocskák láttak napvilágot az ország leglátogatottabb vidéki turisztikai látványosságában, a Nyíregyházi Állatparkban.

A karmosmajom-félékhez tartozó aranykezű tamarinok (Saguinus midas) ivarérett korban is kis termetűek; mindösszesen 20 centiméter nagyságúak, s 50 dekagramm testtömegűek. Az apró testméretnek nagy előnye van, hiszen a dél-amerikai esőerdőkben, a  legvékonyabb ágaira is kimerészkedhetnek, ahova a rájuk fogukat fenő ragadozók nem tudják követni őket, ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek. A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat is.

A furcsa kinézetű állatok kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább, ugyanis testüket hosszú fekete szőrzet borítja, kivéve a végtagjaikat, melyek narancs-vöröses színűek. Arcuk sötét színű és szőrtelen, s kissé elálló fülük van.

A faj tudományos neve (Saguinus midas) is utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midas királynak a legenda szerint minden arannyá változott a kezében.

A Nyíregyházi Állatpark - mely törekszik a ritka, és természetes élőhelyén veszélyben lévő állat tartására és szaporítására - 2016-ban kapott az Európai Tenyészprogram keretében egy hím és egy nőstény egyedet. A tenyészpár igen sikeres, hiszen a tavalyi esztendőben egy utód, míg idén egy ikerpár született.

A 2 hetes kölykök a szülők méreteihez viszonyítva igen nagy méretűek (születéskor körülbelül 10 dekagramm súlyúak), ezért a hordozásukban  mindkét szülő kiveszi a részét, így általában az egyik kölyköt az apa, míg a másikat az anyaállat hordozza. A kicsik hamuszürke bundával látták meg a napvilágot, s szőrük folyamatosan sötétedik. Mára már látható a fajra jellemző vörös kesztyű.

Jelenleg a Nyíregyházi Állatpark a karmosmajmok öt faját tartja, melyek mindegyike tenyészprogram keretén érkezett. A természetben ugyanis élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket, s nem egy a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent populációikra, ezért az európai állatkertek összefogtak a megmentésük érdekében, koordinált programokban szaporítják őket.

 

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Fotók: Kohut Árpád