Élőhely megőrzési projekt

Élőhely megőrzési projektet indított a nyíregyházi LEGO-gyár. A program jelenlegi második fázisában közel 10 hektáros területen mintegy 5 ezer növényt ültettek el közép- és általános iskolás diákok segítségével. Köztük vannak olyan fafajták is, mint a kocsányos tölgy, a nyírfa és a hárs.

– Most az történik, hogy a tavaly ősszel, illetve tavasszal elültetett dajkanövényekkel feldúsított területeken azokat a kulcsfajokat, amelyek számunkra létre fogják hozni azt az ökológiai társulást, ami itt őshonos ezen a területen, azokat ültetjük most el iskolák segítségével – mondta Rehák Mónika projektvezető.

A Magyar Tudományos Akadémia növényökológia és botanika intézetéből is érkeztek szakértők a LEGO-gyárhoz, hogy részt vegyenek a projektben. Halasi Melinda tudományos főmunkatárs elmondta, sokat dolgoznak az Alföldön, a csoportjuk specialitása pedig az élőhely restauráció, vagyis megpróbálnak olyan hazai, veszélyeztetett, csökkenő területeken előforduló növényközösségeket létrehozni, ami természetvédelmi értéket képvisel.
Jelenleg a LEGO területén nyílt homoki tölgyest próbálnak létrehozni, ami hazánkban az egyik legveszélyeztetettebb közösség.

– Ha ennek sikerülne növelni a területét, akkor az számos honos növény- és állatfajnak adna otthont – tette hozzá Halasi Melinda, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa. – A másik szempont oktatási jellegű. Mivel a LEGO célja az, hogy a közösségi életet is fellendítse Nyíregyháza környékén, különösen ezen az északi részén, ami szabadon látogatható. A turisták, vagy akár az itt dolgozók családjaikkal kijöhetnek és megnézhetik, megismerhetik ezt a közösséget, ami a Nyírség sajátja.

Sikeres telepítések esetén körülbelül öt év múlva válik majd önfenntartóvá a növénytársulás, amelyet a LEGO-gyár dolgozóival és látogatóival is szeretnének megismertetni. Ennek érdekében a gyár területén később szabadtéri bemutató és tanösvény kialakítását tervezik.

Bruszel Dóra