Elő a nagykabátokkal – Szombattól még hidegebb lehet

Péntek estig marad vendégünk a csapadékos időjárást okozó mediterrán ciklon, addig elsősorban a nyugati, délnyugati megyékben akár

25-30 centiméteres hótakaró is kialakulhat

Ugyanakkor délkeleten, keleten inkább eső, havas eső lehet jellemző. Északkeleten várható a legkevesebb, csapadék, ott például csütörtökön a felhőzet is felszakadozhat, a legtöbb délnyugaton esik majd.

A hajnalok még nem lesznek túl hidegek, jellemzően -4, +1 fokos minimumokat mérhetünk, míg napközben nyugaton alacsonyabb (-1, 0 fok körüli), keleten magasabb értékekre számíthatunk, itt csütörtökön akár 6-7 fok is lehet. Az északi-északkeleti szél sokfelé élénk, északkeleten, valamint szerdán és csütörtökön nyugaton is erős lehet, hófúvás is kialakulhat.

Szibériai eredetű hideg levegő jön

Szombaton északkelet felől megkezdődik a szibériai eredetű hideg levegő beáramlása, így szombat hajnalra délnyugaton is megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet. Napközben, bár sok lesz a napsütés, -3, +3 foknál már sehol sem lesz melegebb, amit az élénk, keleten erős északkeleti szélben még hidegebbnek érezhetünk.

Vasárnaptól már keményen hideg hajnalokra készülhetünk, a legtöbb helyen -10 fok alá süllyed a hőmérséklet, de a derült, szélcsendes, hófedte tájakon -20, -18 fokos minimumok is előfordulhatnak, elsősorban a jövő hét első napjaiban. Napközben mindenhol fagyni fog, a legmelegebb órákban csupán -8, -2 fokot mérhetünk.

Újabb, kisebb havazás a jövő hét első napjaiban lehet.


Forrás: idokep.hu