Elmarad az olimpia - legkésőbb 2021 nyaráig megrendezik a játékokat

Abe Sinzo, Japán miniszterelnöke és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke röviddel ezelőtt közös közleményben jelentették be, hogy a világon végigsöprő koronavírus-járvány miatt idén nem rendezik meg Tokióban a nyári olimpiát, legkésőbb egy évre elhalasztják, azaz 2021 nyaráig megrendezik. 

„A jelenlegi körülmények és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi alapján az ötkarikás játékokat 2020 nyáráról áthelyezik egy későbbi időpontra, és nem később, mint 2021 nyarán fogják megrendezni″ – áll a NOB honlapján megjelent közleményben.

Az olimpián jó eséllyel indulhat a nyíregyházi Helebrandt Máté, de a gyalogló - a többi versenyzőhöz hasonlóan - nem tudott elindulni kvalifikációs versenyeken, mert azok sorra elmaradtak. Esélyes, hogy ott lehet a játékokon az ökölvívó Kovács Richárd is, náluk is félbeszakadtak a kvalifikációs tornák. Szikszai Róbert diszkoszvetőnek, Bakosi Péter magasugrónak, Szurovcsják Ivett és Hatházi Dóra úszóknak is van esélyük. Csúszhat a Paralimpia is, melyen a kerekesszékes vívó, Tarjányi István szeretne ott lenni. 

A modern kori játékok 124 éves történetében korábban nem volt példa halasztásra. Törlés már volt, mégpedig ötször: az első világháború idején az 1916-os berlini játékok maradtak el, majd a második világháború alatt az 1940-es, eredetileg Tokiónak, majd Helsinkinek ítélt, valamint az 1944-es londoni nyári, továbbá az 1940-es szapporói és az 1944-es Cortina d'Ampezzó-i téli olimpiát nem rendezték meg.