Ellenőrző gyakorlaton vettek részt a nyíregyházi hivatásos tűzoltók

Az elmúlt hetekben helyismereti foglalkozás keretében mindhárom szolgálati csoport megismerkedett az oktatási intézmény tűzoltási és műszaki mentési szempontjaiból fontos sajátosságaival, szerdán délelőtt pedig egy szituációs helyzet keretében kérték számon az elsajátított ismereteket az elöljárók.

A feltételezés szerint az intézmény mélygarázsában leállás közben egy személygépkocsi motortere menet közben kigyulladt. Az autó vezetője megijedt és gázt adott, így egy embert elgázolt, aki az autó alá került. A gépkocsi vezetője megpróbálta kimenteni a sérültet, de nem járt sikerrel, sőt ő is mentésre szorult. A tűz közben már kezd átterjedni az autó utasterére. A mélygarázsban nagy mennyiségben füst és hő keletkezett.

A szolgálatparancsnok felvette a kapcsolatot a helyi szakemberrel, majd a nyíregyházi hivatásos tűzoltók meggyőződtek az épület kiürítéséről és a közművek kizárásáról, majd sugárfedezet mellett előbb a járművezetőt, ezt követően pedig emelőpárna segítségével a gépjármű alá szorult sérültet mentették ki teljes légzésvédelemben. A további rajok az oltásról és a füsttel telítődött épület átszellőztetéséről gondoskodtak.

A gyakorlatot a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és tűzoltósági felügyelője, valamint a nyíregyházi tűzoltóparancsnok és helyettese ellenőrizte, majd Pócsik Zoltán tű. ezredes, megfeleltre minősítette.

A gyakorlat célja a zárt helyiségben párhuzamosan végrehajtott tűzoltási és műszaki mentések gyakoroltatása volt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság