Ellenőrzik a házszámokat Nyíregyházán

Zajlik a házszámtáblák ellenőrzése Nyíregyházán. Sok helyen találnak hiányosságokat a közterületfelügyelők, de a tapasztalat azt mutatja, figyelmeztetés után mindenki pótolja a táblákat. Ha ez továbbra sem történik meg, a tulajdonos pénzbüntetést kaphat. 

A közterület-felügyelet már tavaly ősszel ellenőrizte a házszámtáblákat. Idén április 11-től az év végéig újra mindenre kiterjedő házszámtábla-ellenőrző akciót hajtanak végre Nyíregyházán, ahol 1200 utcában vizsgálják meg, láthatóak és pontosak-e a táblák.  Az ellenőrzés célja, hogy a város ingatlanjai a megfelelő házszámokkal legyenek ellátva, segítve ezzel a posta, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat és minden olyan szervezet munkáját, akiknek fontos egy ingatlan gyors megtalálása.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az üresen álló telkek vagy ipartelepek sok esetben nincsenek számmal ellátva, de ugyanez mutatkozik az építkezéseknél is. Pozitív változás azonban, hogy a lakóépületeknél már kisebb számban mutatkozik ez a probléma. Viszont előfordul, hogy rossz a házszám, vagy olyan helyen van elhelyezve, ami nem látszik az utcáról. A figyelmeztetések hatására a többség pótolta a hiányosságot. Az ellenőrzés során a felügyelők nem csak azt vizsgálják, hogy van-e házszám az ingatlanon, hanem azt is, hogy a megfelelő szám legyen kihelyezve olyan módon ahogy arról a házszám megállapításáról és a házszám -és utcanévtáblák elhelyezésének rendjéről szóló paragrafus rendelkezik. Bonyolítja a dolgokat, hogy sok új ház épült, gyakran egy telekre ikerházak. 

Az ingatlan tulajdonosa a határozattal megállapított házszámot az útról jól látható módon, igényes kivitelben köteles feltüntetni. A házszámtáblát az ingatlan főépülete vagy egyéb épülete homlokzatán, vagy az ingatlan bejárati ajtaján, kapuján, kerítésén, beépítetlen ingatlan esetén a kerítésen vagy az ingatlan más műszaki objektumán kell elhelyezni.

Amennyiben a felügyelők nem a megfelelő állapotot találják,  tájékoztatják az ingatlantulajdonost a feltárt hiányosságról, szükség esetén a megfelelő házszámot is közlik, a hiba kijavítására határidőt adnak.