Ellenőrzik a fesztiválokat

A rendezvények helyszínén a biztonság egyik alapfeltétele, hogy megfelelő kiürítési útvonalakat jelöljenek ki a szervezők. Nagyon fontos ez nyáron, hiszen ilyenkor gyakoriak a szabadtéri rendezvények, a kisebb-nagyobb fesztiválok. Kiemelt jelentősége van a kiürítési tervnek egy olyan esemény során, ahol viszonylag kis területen sok ember jön össze. Pontos dokumentummal kell rendelkezni a szervezőknek arról, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén hogyan gondoskodnak a fesztiválozók biztonságáról.

 

A fesztiválozók biztonsága érdekében folyamatosak az ellenőrzések

 

Dóka Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, kollégái a fesztiválok megkezdése előtt helyszíni bejáráson tájékozódnak többek között arról, hogy megfelelő-e a menekítési útvonal, a tűzoltókészülékek megközelíthetőek-e, illetve hogy az egyéb előírásokat betartják-e a rendezvények, fesztiválok szervezői. Dóka Imre kifejtette, az elmúlt évben nagyobb szabálysértést nem követtek el a fesztiválszervezők, de a biztonság érdekében idén is folyamatosak lesznek az ellenőrzések. Bejelentési kötelezettséggel annak kell élnie, aki ezer főnél nagyobb rendezvényt szervez szabadtéren, illetve ha a terület nagysága meghaladja az ötezer négyzetmétert.

 

Kivilágított menekülési útvonal

 

Az ellenőrzések alkalmával a katasztrófavédelem szakemberei vizsgálják azt is, a rendezvény szervezője hogyan tartja be a tárolási szabályokat, milyen állapotban vannak a villamoshálózatok, de górcső alá veszik az előírt jelölések meglétét. Következetesen ellenőrzik a kapcsolódó dokumentáció, a tűzriadóterv és a kiürítési alaprajz meglétét, valamit azt, hogy azok tartalmilag is megfelelnek-e az előírásoknak. A szabadtéri rendezvény veszélyeztetett területéről a gyors és biztonságos menekülés, menekítés érdekében menekülési lehetőséget kell kialakítani oly módon, hogy az adott pont 40 méteres körzetét az ott tartózkodók négy percen belül el tudják hagyni. A napnyugta utáni időszakban is látogatható rendezvény esetén nem csak a menekülési útvonalat, hanem azok megvilágítását is biztosítani kell. A menekülés irányát világító biztonsági jelekkel kell jelölni. Ezek mérete nem lehet kisebb, mint 1200 x 600 milliméter. A jelölések láthatóságát a szervezőnek úgy kell biztosítani, hogy a nézőközönség számára kialakított terület bármely pontjáról legalább egy jelölés jól észlelhető legyen. A szabadtéri rendezvény területén a menekülő útvonal szélessége el kell hogy érje a két és fél métert.

 

Biztonsági személyzet

 

Nemcsak a biztonságos menekülési útvonalat kell megteremteni, hanem ennek a személyi feltételeit is. Előírás, hogy minden 200 részvevőre 1 fő, de amennyiben valamilyen korlátozással élő személyek jelenléte is várható, abban az esetben 100 résztvevőre egy fő biztonsági személyzetet kell tartani a rendezvény szervezőjének. Az ilyen eseményeknél arra is oda kell figyelni, hogy egy esetleges vészhelyzet során a tűzoltókocsik akadályok nélkül tudják megközelíteni a helyszínt. Amennyiben a rendezvényen 2 métert meghaladó nagyságú kivetítő is található, ezeken az esemény megkezdése előtt, a végén és a szünetekben a menekülési útvonalakat be kell mutatni. Ha nincs ekkora kivetítő, akkor az egész területen jól hallható hangosító eszközök segítségével kell megtenni a tájékoztatást, kiegészítve a tűz-és egyéb káresemény megvalósulása esetén szükséges teendők ismertetésével. A szabadtéri rendezvényeken a színpadon, az öltözőkben és a vendéglátó egységekben is tűzoltó készülékeket kell készenlétben tartani.

ME.