Elkezdődött az oltás az idősek otthonában – 84 fő kapta meg a koronavírus elleni vakcinát
Elkezdődött az oltás az idősek otthonában – 84 fő kapta meg a koronavírus elleni vakcinát

Dolgozók és ellátottak, összesen 84 fő kapta meg a koronavírus elleni vakcinát szombaton a Sóstói Szivárvány Idősek Otthonában Nyíregyházán. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez az első intézmény, ahol megszervezték az oltást a kórházban kijelölt pontokon kívül. A vakcinákat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház biztosította a dolgozóknak és az idős otthon lakóinak. Az intézmény ellátottjainak 99 százaléka jelentkezett az oltásra.

Szombaton reggel nyolc órakor kezdték a szakemberek kipakolni a vakcinákat a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség Szivárvány Idősek Otthonában, a Tölgyes utcai intézmény volt az első egész Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol elkezdték az ellátottak oltását. A vakcina felvételéről önkéntes alapon dönthettek a dolgozók, valamint az idősek is. Az oltóanyag beadását a dolgozókkal kezdték, az első vakcinát fél kilenc körül kapta meg az intézmény egyik munkatársa.

Magas oltási hajlandóság

Az idős otthon vezetője, Vári Zoltán úgy nyilatkozott, már régóta vártak a vakcinára, illetve erre a napra, amikor végre mindenki megkaphatta az oltást, aki szerette volna. Szombaton azok a lakók kapták meg az oltóanyagot, akik nem estek át korábban a betegségen és nincs semmilyen ellenjavallatuk.

„Nagyon magas a hajlandóság az oltás felvételére. Azoknak a dolgozóknak, akik nem voltak betegek az elmúlt három hónapban, a 80 százalékuk kérte a vakcinát, a lakóknál pedig eléri ez az arány a 99 százalékot. Összesen 84 főt oltanak be az intézményben szombaton, 40 lakót és 44 dolgozót.” - tette hozzá Vári Zoltán.

Oltás az idősek otthonában

A bentlakók és a dolgozók nem a kórházban kapták meg a koronavírus elleni első vakcinát, a Tölgyes utcán szervezték meg az oltást. Ez nem volt egyszerű feladat, főleg mivel új oltásról van szó, különböző biztonsági intézkedéseket is be kell tartani. Az Országos Mentőszolgálat egy szakembere is végig az intézményben volt szombaton, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház pedig egy egész oltási team-et biztosított a Szivárvány Idősek Otthona számára, orvost és asszisztenciát is, valamint írnokokat, akik el tudták végezni az oltás adminisztratív részét.

Szabályok

A kórházi oltópontokon az előző napokban már 40 dolgozó megkapta a koronavírus elleni vakcinát,  az idős otthonban is hasonló szabályokat kellett betartani az oltás után. A vakcina beadása után mindenkinek 30 percig még a teremben kellett maradni, egy félórás megfigyelés alá kerültek a dolgozók és az ellátottak is, hogy rögtön segítséget kapjanak, ha bármi oltási reakció lépne fel valakinél.

Járvány az otthonban

A megfelelő átoltottság elősegíti, hogy ne legyen újabb hullám a koronavírusban, a vakcinával elkerülhetőek a halálesetek is – tette hozzá Vári Zoltán intézményvezető. A korábbi, kórházban felvett oltással együtt az intézményben szombat délutánra mindenki megkapta a vírus elleni vakcinát, aki kérte. A Szivárvány Idősek Otthonában a tavaly tavaszi időszakban nagyon jól sikerült a védekezés, akkor sem dolgozó, sem bentlakó nem kapta el a koronavírust, majd november közepén megjelent a fertőzés az intézmény falain belül, a lakók kétharmada átesett a betegségen.

Nem félnek az oltástól

A dolgozók és a bentlakók nem félnek a vakcinától, önként jelentkeztek az oltásra.

„Elsősorban a saját és a családom egészsége érdekében döntöttem az oltás mellett, de munkakörömből adódóan is fontos, hogy ne fertőzzem meg az időseket, szeretnénk megvédeni az ellátottakat a betegségtől. Az elmúlt hónapokban tapasztaltunk tünetmentes és a súlyosabb lefolyású betegségeket is. Egyáltalán nincs bennem semmiféle félelem, aki szeretne, éljen a lehetőséggel” - mondta Hársfavli Róbertné, az intézmény egyik gondozója.

„Ha ez menti meg a vírustól az embert, akkor fel kell venni a védőoltást. Én egyből vállaltam az oltást, a védőoltásokat eddig is minden évben felvettem a saját érdekemben. Nem vagyok már fiatal és tudjuk, hogy a nyolcvan fölötti korosztály a legveszélyeztetettebb. Nézzük a tv-t, újságot olvasunk, hallgatjuk a rádiót, látjuk mennyi halálos áldozat van, ezért minden szabályt betartunk, de  a vezetőség is megtesz mindent, hogy ne kerüljön be a vírus az intézménybe.” - ezt Kanyuk Istvánné mesélte, az idős otthon egyik lakója. 

A kormányhivatal szerepe

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a sóstói idős otthonban szervezték meg először az oltást, de néhány héten belül a megye további intézményeiben is megkapják a vakcinát az ellátottak.

„A kormányhivatal szervezési és koordinációs feladatok lát el az idős otthonok oltásával kapcsolatosan és ennek a munkának az első lépéseként itt a református idős otthonban kezdődött el a folyamat. Előzetesen tájékozódunk arról, hogy hányan kérik az oltást és ennek megfelelően készülünk fel a feladatra, azt is elmondhatjuk, hogy itt a sóstói intézményben a döntő többség élt a lehetőséggel. Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy az idős emberek és a zárt közösségben élők jobban ki vannak téve a veszélynek, ennek megfelelően alakult az oltási terv is és nem véletlenül kerültek előre az idős otthonok. Abban bízom, hogy a következő hetekben mindenhova sikerül eljutni a megyében. A felméréseink azt mutatják, hogy a többi intézmény dolgozói és lakói körében is magas az oltási hajlandóság.” - mondta Román István kormánymegbízott.

A dolgozók és a bentlakók a koronavírus elleni védőoltás első vakcináját kapta meg, a védettség kialakulásáért három hét múlva újabb ampulla oltóanyagot kapnak majd.