Elkezdődött az ebösszeírás – Augusztus 31-ig várja vissza az adatlapokat a NYÍRVV

Megkezdődött az ebösszeírás, a NYÍRVV augusztus 31-ig várja vissza az adatlapokat a lakosságtól. A dokumentumokat kutyánként, az oltási könyv alapján kell kitölteni. Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása állatvédelmi bírságot vonhat maga után, ennek legkisebb összege 150 000 forint.

Egyes felmérések szerint minden második magyar háztartás kutyatartó, az ebek száma meghaladja a hárommilliót az országban. A menhelyekről, gyepmesteri telepekről örökbe fogadott kutyák aránya közelíti a 15 százalékot. A NYÍRVV Nonprofit Kft. Állategészségügyi Telepén is várják azokat a családokat, akik úgy döntöttek, felelős gazdák lennének és örökbe fogadnának egy kutyát.

Kötelező ebösszeírás

A társaság június elsején kezdte az ebösszeírást Nyíregyházán, erre háromévente köteles az önkormányzat.

Ebösszeírás már 2013 óta van Nyíregyházán, idén ez már a negyedik alkalom. A NYÍRVV koordinálja ezt a feladatot. A város közigazgatási területén belül minden olyan ebtartót érint ez a kötelezettség, akinek 4 hónaposnál idősebb kutyája van. Ők kötelesek az adatszolgáltatásban részt venni. Ennek a célja a törvényben előírt ebrendészeti feladatnak az ellátása, illetve a veszettség elleni járványvédelmi megelőzés” – mondta az Állategészségügyi Telep vezetője, Rónaszéki Péter.

Visszaküldés augusztus 31-ig

Ebösszeíró adatlapot mindenki kap, kitölteni pedig oltási könyvek alapján, kutyánként kell. A városüzemeltetési társaságnak több módon is vissza lehet küldeni a dokumentumot: postai úton, a NYÍRVV Tüzér utcai telephelyén személyesen, valamint a város több forgalmas pontján és állatorvosi rendelőben kihelyezett gyűjtőládákba is be lehet dobni a papírt, de természetesen elektronikus úton is várják az adatlapot.

Bírság lehet a vége

Az adatlapokhoz pontos kitöltési útmutatót is csatol a társaság, de a honlapon is elérhető mind a segítség, mind a beküldendő dokumentum. Fontos azt is kiemelni, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása állatvédelmi bírságot vonhat maga után. Ennek legkisebb összege is elérheti a 150 ezer forintot.