Elkészült az új csónakház

A 2,1 milliárd forintos Sóstó-fejlesztési projekt keretében tovább folytatódtak azok a kiegészítő beruházások, amelyek az elmaradt fesztiválkatlan-építés forrásának terhére valósulhatnak meg. Ezek a közterületek rendbetételére irányultak, és a lakossági jelzésekben is szerepelt a csónakház megújításának igénye. Az elhanyagolt konténerépület már nem illett a környezetbe, de a stég is nagyon rossz állapotban volt.

További képekért kattintson a fotóra!

A tervezésnél visszanyúltak a múltba, hiszen az 1930-as években már volt a tó partján csónakház, két kis épületből állt, ezek között lehetett lemenni az akkori stégre.

 

KORHŰ ÉS LÁTVÁNYOS

 

Dr. Podlovics Roland projektvezető elmondta, az új ház építésénél funkciójában maradtak a korhű megoldásnál, az új stég két oldalára kerültek a kis épületek, amelyekben a mentőmellények és más technikai eszközök kapnak helyet. Éjszaka különleges látványosság lesz a csónakház, hiszen a járófelületből spotlámpák világítják meg és egy LED-csíkot is elhelyeztek a futópálya széléig.

 

ELEKTROMOS MOTORCSÓNAKOK IS LESZNEK

 

Az új csónakház nem véletlenül kapott egy csúcsot formáló fémszerkezetet a tetejére. A szomszédos Tófürdő épületei műemlék jellegűek, így a korhű építészeti stílusjeggyel a környezethez illeszkedő lett a csónakház is. A Sóstó-fejlesztési projekt keretében a csónakázó járműparkja is bővül, a következő szezonban öt darab négyszemélyes elektromos motorcsónak is várja majd a Sóstói-tó vendégeit.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Trifonov Éva)