Elképzelt baleseteknél helyszíneltek Nyíregyházán

Rendőrök helyszíneltek Nyíregyházán megrendezett balesetek helyszínén. Az egyik kitalált szituáció szerint egy embert holtan találnak az út szélén, ahol intézkedniük kell. Egy másik helyszínen pedig az elképzelt helyzet szerint egy repülőgép lezuhant, s az esetnek szemtanúja is volt. A rendőrök ellátták a helyszínelés teendőit, amelyre pontokat kaptak. A versenyző rendőrök azt mondták, ez a szituáció különösen érdekes és hasznos volt.

– Mi a mindennapi munkánk során a közúti baleseteknél látjuk el a helyszínelő munkát, ezért érdekes volt az a helyzet, amikor a szituáció szerint egy repülőgép zuhant le – mondta Fejes László rendőr főtörzsőrmester, baleseti helyszínelő. – Itt most feleleveníthetjük azt a tudást, amivel rendelkezünk, de évente legfeljebb egyetlen helyzetben alkalmazzuk.

 

ÉLETHŰ HELYZETEKBEN GYAKOROLTAK

 

Húsz, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szolgálatot teljesítő rendőr mérte össze tudását a megyei baleset-helyszínelő versenyen. A megmérettetés célja az volt, hogy a rendőrök felkészüljenek a mindennapi élet adta feladatokra.

További képekért kattintson a fotóra!

– Nyilván 100 százalékig nem tudunk visszaadni egy-egy baleseti helyszínt, de azért mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél jobban hasonlítsanak a valós baleseti helyszínekre – mondta Szikszai Tihamér címzetes rendőr alezredes. – Ezért hoztunk ide repülőtől kezdve autón át bábuig nagyon sok mindent, hogy a kollégák úgy érezhessék magukat, mintha a valós életben lennének. Itt persze másfajta a stressz, mint a való életben, ott maga a baleset adja a stresszhelyzetet, itt pedig a versenyzés.

 

A MEGYE LEGJOBB HELYSZÍNELŐIT KERESTÉK

 

A baleset-helyszínelő versenyen a rendőröknek több közlekedési baleset helyszínén kellett ellátniuk a rendőri teendőket és helyt kellett állniuk rendőrautóval egy rutinpályán is. A verseny célja volt az is, hogy megtalálják Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legjobb baleset-helyszínelőit, akik szeptember közepén Veszprém megyében, az országos versenyen mutatják meg tudásukat.

F. A.

(Fotó: Trifonov Éva)