Elképesztő lesz az új nyíregyházi stadion: még az esővizet is hasznosítják!

Fenntartható vízgazdálkodás, ez volt az egyik legfontosabb szempont a pályaöntözés kalakításakor. Ehhez pedig a természeti erőforrásokat fogják felhasználni. 

A korábbi stadion elbontása után egy 8150 férőhelyes, mintegy 12 200 négyzetméteres létesítményt alakítanak ki, 10 ezer négyzetméteres központi pályával. A fejlesztésen az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. dolgozik. A tetőfedőlemezek esetében a monolit vasbetonpillérekre támaszkodó fém tartószerkezetet a Weinberg ’93 Kft. gyártotta és szerelte.

A fenntartható vízgazdálkodási megoldásokat fejlesztő, gyártó és forgalmazó Pureco Kft. arról számolt be, hogy az új nyíregyházi stadionban csapadékvíz-tározó tartályokat telepít alvállalkozóként, összességében több mint 1000 m3-es kapacitással.

Hatékonyabb lesz a működtetés

Az összegzés szerint az alábbi elemeket telepítik a stadion működését biztosítva:

  • egy 113 m3-es víztározó tartályt,
  • egy 165 m3-es átfolyós jellegű csapadékvíz tározót a locsolóvíz biztosításához,
  • továbbá egy 814 m3 kapacitású víztározó tartályt a csapadékvíz visszatartásához

Az eredeti kiírásban a 814 m3-es késleltető tartály esetében egy vasbeton műtárgy szerepelt, de a gazdaságosság, a hatékonyság és a telepítési idő rövidítése, valamint a hosszú élettartam miatt a spirál korcolt acél tartályokat telepítenek. A 165 m3-es átfolyós csapadékvíz tározó a pályaöntözés pedig a napi 80 m3-es és az ingatlan zöldterületek napi 70 m3-es vízigényét egyaránt el tudja látni. A tározókapacitás a 810 m3-es késleltető tározó mennyiségén mellett felül, a pályaöntözéssel összhangban alakítják ki. Minderről a www.magyarepitok.hu számolt be.