Elképesztő látvány! Ilyen kárt okozott az aszály!

Szinte csak a nap által megsárgított dinnyéket látni a földeken a Szabolcs megyei Nagycserkeszen. Míg a korábbi években jószerivel ilyenkor indult el igazán a szezon, idén már majdhogynem véget is ért.

Másfél hét alatt leérett a dinnye a Nyíregyháza közeli Nagycserkeszen, az extrém szárazság miatt ugyanis lerövidült az érési ciklusa. Csapadék szinte egyáltalán nem esett, az öntözés pedig további költségekkel járt volna, így tönkrement a dinnye a földeken.

– Hosszú évek óta termelünk dinnyét, voltak már nehéz éveink, előfordult, hogy a jég verte el a palántát, de ilyennel még mi sem találkoztunk. Augusztus első hetében szoktuk elkezdeni a szezont, most pedig július végén egyszerre beérett ez a kevés is. Mivel nem esett eső, mennyiség alig volt, megnőni pedig egyszerűen nem is tudott a dinnye. Korábban, egy átlagos éven egy hektár területről legalább 700 mázsa dinnyét le tudtunk szedni, de volt, hogy ez megközelítette az ezret is. Idén már a 100 mázsának is örültünk.

- Locsolni nem tudtuk és nem is akartuk, mert annak óriási költségei lettek volna. Így is szerencsés volt az, aki ki tudta gazdálkodni a ráfordítási költségeket. Persze, ekkor még nem beszélünk arról, hogy a dinnyetermesztéshez rengeteg munka is társult. A gazdák el vannak keseredve, azt hiszem, sokan meg fogják gondolni, hogy folytassák-e jövőre a dinnyetermesztést így, hogy idén ekkora károkat kellett elszenvedniük – összegezte az idei szezont az egyik nagycserkeszi termelő.