Elismerték az ápolók munkáját

2014-ben hivatalosan is a magyar ápolók napjává nyilvánították február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját. Kossuth Zsuzsanna önfeláldozó, emberséges cselekedete volt az alapköve a hazai ápolás fejlődésének, mely négy évvel megelőzte Florence Nightingale tevékenységét. Kossuth Lajos Országos Főápolói Hivatalt hozott létre és 1849. április 16-án felkérte legkisebb húgát, Zsuzsannát, hogy vegye át a tábori kórházak ápolásfelügyeletét.

Kossuth Zsuzsanna már betegen, de nagy akaraterővel, a sebesültek iránti őszinte együttérzéssel járta az országot, õ volt hazánk első főápolója. Irányításával határozták meg a szükséges kórházi felszereléseket. Olyan szellemi örökséget hagyott ránk, amely a ma és a jövő ápolója számára egyaránt példaértékű.

 

– mondta a magyar ápolók napi ünnepségen dr. Adorján Gusztáv, az Sz-Sz-B Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Ők a legfontosabb tartópillérek

Az ápolók jelentik az egyik legfőbb tükröt egy egészségügyi intézmény életében, ők a legfontosabb tartópillérek. Intézményünkben 3218 szakdolgozó végzi hivatását, közülük 25-en vehettek át kitüntetést. Ők azok, akik a többiek előtt is példaképként állhatnak

– emelte ki a főigazgató.

Továbbra is támogatja az önkormányzat

Az ünnepségen dr. Kovács Ferenc polgármester is köszöntötte az ápolókat.

 

Nyíregyháza városa próbál mindent megtenni a saját lehetőségeihez mérten, hogy segítse az önök munkáját, munkakörülményeit. Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, az új, csodálatos kórházépületek mellett, jelentős eszközbeszerzések voltak, melyek folyamatosak. Elkészült a parkolóház, építettünk egy óvodát is, és azt remélem, hogy ezek az önök munkakörülményeit is jelentősen segítik. Természetesen a városvezetés a kórházat – bár nem az önkormányzat tartja fenn – a város szerves részének tekinti, az önök munkája elengedhetetlen, ezért minden lehetőség szerint támogattuk és a jövőben is támogatni fogjuk.

A rendezvényen megköszönték és elismerték az ápolók munkáját, 25-en kitüntetésben is részesültek. Többek között a kimagasló szakmai tudást, elkötelezettséget, alázatot díjazták.

Kitüntetett ápolók

Bakosi Enikő Anna, Balogh Györgyné, Balulyáné Szalontai Bernadett, Barnucz Jánosné, Bölkényi Mihályné, Diószeghiné Gulyás Julianna, Durst Csaba Jánosné, Fehér Györgyi, Herman Gyuláné, Katona Zsigmond, Koncz Jánosné, Mártonné Nagy Edit, Miklósi Barbara, Molnár Sándorné, Nagyné Kelemen Katalin, Paragh Lászlóné, Pataki Éva, Révész Ágnes, Sipos Sándor, Szászné Belme Zsuzsanna, Szikszai Endre, Takács Éva, Varga Zoltánné, Vitai Lászlóné, Zámbori Judit. (Képünk az átadást követően készült.)

(Szerző: Dér Vivien)