Elismerések a Rendőrség Napján

1992-től Szent György Napján rendezik meg a Rendőrség Napját Magyarországon. Szent György, aki a legenda szerint megölte a sárkányt és kiszabadította fogságából a királylányt, a fegyveres szerv védőszentje, a rend, a jogszerűség védelmezője, a gonosz és a bűn minden alakjának a megszüntetője és legyőzője. Emlékére minden évben kitüntetéseket és elismeréseket adományoznak a rendőrség kötelékében szolgálóknak.

Elismerések minden területen

Farkas József rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője az ünnepség után azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, azoknak a kollégáknak tudott elismeréseket átadni, akik kiváló munkát végeztek, sőt a kiválók között a legkiválóbbak. A főkapitány hozzátette, azt gondolja, ilyenkor egy-egy szakmai életútnak vagy tevékenységnek az elismerésére kell időt szentelni. Örömét fejezte ki, hogy a parancsnokok javaslatai alapján szinte minden állomány kategóriában tudott elismeréseket átadni.

A kitüntetettek között voltak a végrehajtó állományban szolgáló tagok, alparancsnokok, fegyveres biztonsági őrök és közalkalmazottak is, akik nagyban segítik a rendőrség munkáját, és ezzel a megyében élők biztonságát is szolgálják. Gáll József alezredes több mint 20 éve dolgozik hivatásos szolgálatban. Jutalmat az elmúlt időszakban végzett színvonalas munkájáért kapott.

Gáll József alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának vezetője a díjátadó után azt mondta, a megyei rendőr-főkapitányságon egy nagyon fontos területnek a szakmai vezetője. Az átadó után az alezredes azt mondta, az elismerés nemcsak neki, hanem a mellette és az alatta közvetlenül szolgáló kollégáknak is szól.

68+1 kitüntetett

Az ünnepségen a 68 rendőrségi alkalmazott mellett egy civil is részesült elismerésben. Bordás Béla polgárőr munkája elismeréseként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tárgyjutalmában részesült, amelyet Botos László alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közlekedési Osztály vezetője adott át.

Bordás Béla azt mondta, számára meglepetés volt az elismerés. A polgárőr hozzátette, célja, hogy továbbra is segítse a megye közlekedőinek életét, hogy minél kevesebb baleset történjen.

A rendőrség és a polgárőrség 2015 májusától szeptemberig minden péntek éjszaka megerősített szolgálatot lát el Nyíregyháza területén. Ez a szolgálat a lakosságot zavaró és a szubjektív biztonságérzetet hátrányosan befolyásoló jogsértések megelőzésére, megszüntetésére irányul. A közterületi szolgálat helyszíneinek tervezésekor figyelembe vették a korábbi jogsértések elkövetési helyeit. Ennek megfelelően a rendőrök és a polgárőrök a szolgálatuk ellátása során bizonyos helyszíneket fokozottabban ellenőriznek. Ezen intézkedések mellett a közrend és a közbiztonság fenntartását jelentős mértékben befolyásolják a város területén kiépített térfigyelő kamerarendszerek. Mindezek mellett azonban elengedhetetlen az egyenruhások jelenléte is.

Mikita Eszter