Elismerés Nyíregyházának Madridban és Budapesten

Mint arról már beszámoltunk elõzetesen, nagy megtiszteltetés érte Nyíregyházát, melyet az UNWTO (United Nations World Tourism Organization), az ENSZ Turisztikai Világszervezetének végrehajtó tanácsa a társult tagok közé vett fel madridi ülésén. Pontosabban, erre tett javaslatot, melyet majd a szervezet szeptemberi, kínai kongresszusa szentesíthet, de attól a tagság már élõ. Így foglalta össze a múlt heti, a turisztikai szakmában is visszhangot kiváltó történés lényegét az eseményt követõ, keddi sajtótájékoztatóján dr. Kovács Ferenc polgármester.

SZAKMAI CSÚCS

A társult tagságra a meghívót a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. kapta, így a spanyolországi ülésen és a tájékoztatón is részt vett annak ügyvezetõje, Furkóné Szabó Marianna. Mint hangsúlyozta: összesen 156 ország (köztük 1975 óta hazánk is, megbecsülést élvezve) rendes tagja a szervezetnek, s emellett van 504 társult tagja is, köztük most már Nyíregyháza, Magyarországról elsõ városként. A megtiszteltetést – amelyet dr. Kovács Ferenc egyfajta szakmai csúcsként jellemzett – erõsíti, hogy kormányzati ajánlólevél is volt a jelentkezés mellé, hiszen a kabinet is támogatta felvételünket, ami igazából egy meghívás. Az elõzménye pedig az, hogy még márciusban megbeszélést folytatott a polgármester az UNWTO fõtitkárhelyettesével, dr. Somogyi Zoltánnal, s nagyon kíváncsiak lettek az elmúlt esztendõk látványos eredményeinek hátterére.

Dr. Kovács Ferenc polgármesternek dr. Somogyi Zoltán, a Turisztikai Világszervezet főtitkárhelyettese is gratulált a helyszínen, aki sokat segített a folyamatban

LEHETŐSÉG A VÁROSMARKETINGRE

S hogy mit jelent a gyakorlatban a tagság? Egyrészt lehetõséget a városmarketingre, hiszen ebben a fontos körben Nyíregyháza neve is forogni fog ezentúl. Másrészt rengeteg információt, többletmunkát és tapasztalatszerzési lehetõséget, szakmai kapcsolatépítést, ugyanis, mint a polgármester kiemelte, sokat tanulhatunk a következõ idõszakban. Ezzel még inkább kinyílt számunkra a világ, ami lehetõséget jelenthet a továbblépésre.

ÉRDEKESEK LETTÜNK

A gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy tagjai lettünk a szervezeten belül a városturisztikai munkacsoportnak. Nagy érdeklõdés övezte Nyíregyháza átgondolt testvérvárosi kapcsolatrendszerét, mely a rendszeres találkozásoknak, a turizmusra fókuszáló bemutatkozásoknak köszönhetõen pezsgést hozott az idegenforgalomban is, bizonyítottan nõ ugyanis a vendégek és az általuk itt töltött éjszakák száma a környezõ térségekbõl: Lengyelország, Románia, Szlovákia. S mivel a fõvárosok mellett egyre inkább felértékelõdik a szerepe a kis- és közepes méretû városoknak, az itteni tapasztalataink sokat segíthetnek, és mi is gazdagodhatunk. Emellett a családbarát turizmus témakörében is szerepet kaphatunk.

AZ ÉV VÁROSA

S ne feledjük a madridi döntés mellett az újabb országos elismerést sem, amely szintén témája volt a tájékoztatónak. Mint ismert, Az Utazó magazin szakmai és közönségszavazásán Nyíregyháza nyerte el az Év Városa megtisztelõ címet. Mondhatnánk: újra, hiszen tavaly és három évvel ezelõtt is kapott már hasonló címeket, mint az év „turisztikai” és „fejlõdõ” városa ezen, az aktuális esztendõ legjobb szolgáltatóit keresõ voksoláson. Ezúttal szállodák, légitársaságok, fürdõk, utazási irodák mellett a város kategóriában a gyõztes Nyíregyháza lett.

MINDENKINEK JÓ

Dr. Kovács Ferenc a tájékoztatón emlékeztetett, hogy amikor ez a városvezetés munkába állt 2010-ben, a természetesen fontos tényezõk mellett (például munkahelyteremtés, a pénzügyi rendszer egyensúlyba hozása), a turisztika fejlesztését jelölték meg prioritásnak. – Ez akkor újszerûnek hatott. Ám az elmúlt hét év számai és eredményei, a szakmai és közönségdíjak, elismerõ visszajelzések egyértelmûen bizonyítják, hogy a tervezett úton és jó irányba haladunk – fogalmazott. Hozzátette, ez egyrészt érzékelhetõ a város hírnevének pozitív változásában, hiszen javult a „brand”, tehát jót tett a városmarketingnek, a megítélésünknek. Másrészt az idegenforgalmi beruházások a szolgáltatók, vállalkozók széles körét érintik kedvezõen, s nem mellesleg a városnak is bevételt hoz.

FOLYTATÓDÓ FEJLESZTÉSEK

Már dolgoznak a munkagépek a jövőre elkészülő sóstói négycsillagos hotel területén

Ugyanakkor jelzése szerint ez messze nem a folyamat vége, hiszen most is komoly fejlesztések indulnak: már zajlik a sóstói új négycsillagos hotel területének rendezése, elõrelép a múzeumfalu és az állatparkban is elõkészítik az újdonságokat. – Hét év munkája után eljutottunk a legnevesebb turisztikai világszervezetbe. De persze nem dõlünk hátra, hanem azon dolgozunk, hogyan lehet ebbõl a város számára a lehetõ legtöbbet kihozni – utalt a jövõre a polgármester.

(Szerzõ: Tarczy Gyula)

(Felső kép: Furkóné Szabó Marianna ügyvezető és dr. Kovács Ferenc polgármester a díjjal)

KÉPET ALKOTTAK NYÍREGYHÁZÁRÓL

Néhány hete beszámoltunk arról, hogy új lengyelországi kapcsolat van kibontakozóban: a hagyományos, rzeszówi partnerség mellett Bielsko Bialában is szívesen láttak minket. Ennek már következménye is van: a héten ottani utazási irodai szakemberek és médiaképviselõk érkeztek Nyíregyházára, hogy egy úgynevezett Study tour program keretében ismerkedjenek velünk, s vigyék jó hírünket. A szervezõ Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetõje, Furkóné Szabó Marianna tájékoztatása szerint a lengyelországi, meghatározó véleményformálók tartalmas három napot töltöttek nálunk. Nemcsak a sóstói attrakciókkal (állatpark, múzeumfalu, élményfürdõ) ismerkedtek meg, hanem a belvárossal is. A visszajelzések szerint nagyon szépnek és lehetõségekkel telinek tartják Nyíregyházát, amit ennek szellemében tálalnak majd az ígéretek szerint a lengyel utazni vágyóknak.