Elindult a szünidő és vele együtt az ingyenes gyermekétkeztetés is

Örökösföldön, a Tündérkert Óvoda Kikelet Tagintézményében is átvehetik az ételeket a rászorulók a nyári gyermekétkeztetés keretében. Nyíregyházán összesen 1562 gyerek jogosult az ellátásra, akik közül megközelítőleg ezren élnek is a lehetőséggel. Közel 20 százalékuk ezt a helyszínt választotta átvételi pontként. Ezenkívül nyolc másik kiosztási helyet jelöltek még ki a városban, többek között még a Jósavárosban, Borbányán, a Huszár-telepen, Felsősimán és Butykán, Polyák- és Vajdabokorban pedig helybe viszik az adagokat.

A kormány még 2015-ben döntött a szünidei gyermekétkeztetés kiterjesztéséről.

– Az étkeztetés biztosítása kötelező az önkormányzat számára, amelyet az állam megtérít. Az idei esztendőre is kaptunk 20 millió forintot. Tehát amikor tanítási szünet van, akár nyáron, akár télen vagy tavasszal, ezt biztosítani kell – mondta el Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Az ingyenes szünidei étkeztetésre a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő hátrányos és halmozottan hátrányos gyermekek jogosultak. Arról, hogy kérnek-e ételt a vakáció alatt vagy sem, a szülőnek vagy a törvényes képviselőnek minden esetben nyilatkozniuk kell, amiben a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ nyújt segítséget a családoknak.

A nyári étkeztetés az általános iskolások számára június 16-tól augusztus 31-ig tart, az óvodások a szünet egy hónapjára kaphatnak ebédet, a bölcsődéseknek pedig tíz napra jár az ellátás. Az érintettek munkanapokon 11 és 12 óra között vehetik át az ételt a kiosztó helyeken.

Zadubenszki Norbert