Elindult a házhoz menő üveghulladék-gyűjtés

Kedden elindult a házhoz menő üveghulladék-gyűjtés Sóstóhegyen és Nyírturán. Ehhez június elején osztotta ki az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a szükséges 120 literes zsákokat. Az első begyűjtés tapasztalatai azt mutatják, hogy a várakozásnál is jobban alakul az új szolgáltatás elfogadtatása, a lakosság nyitott az újításra, az üveghulladék-gyűjtés sikeres lesz a jövőben is, hiszen már most is sokan éltek a lehetőséggel.

 

Házhoz megy az üveghulladékért Sóstóhegyen és Nyírturán az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A nyár elején kiosztották az ehhez szükséges zsákokat, kedden pedig megtörtént az első szállítás. A tervek szerint egy évben négy ilyen alkalom lesz. Petró Árpád, a társaság vezetője azonban azt mondja, elképzelhető, hogy a jövőben gyakrabban fogják begyűjteni az üvegeket, ez mind attól függ majd, hogy milyen intenzitású lesz a keletkezés és milyen a lakosság szelektív gyűjtési morálja.

– A keddi begyűjtés során megtörtént az első adathoz való hozzájutás is, ami éppen ennek a pilot programnak a lényege is, hogy szeretnénk ezt az idei évet felhasználni arra, hogy a kísérleti jelleggel végzett gyűjtések során megállapítsuk a keletkezés intenzitását, mennyiségét, és ezekből az adatokból következtetéseket levonjunk, hiszen a következő évtől már szeretnénk kiterjeszteni ezt a gyűjtést az egész megyére.

A társaság arra kéri a lakosságot, hogy a gyűjtés és elszállítás során előforduló balesetek elkerülése érdekében, ne összetört állapotban gyűjtsék a hulladékot és tegyék ki az ingatlanjaik elé. A begyűjtést előre megjelölt időpontokban végzik, az első ilyen alkalom kedden meg is történt.

– A tegnapelőtti adatok azt mutatják, hogy a várakozásnak megfelelően, sőt picit jobban is alakul a program, mint amit vártunk. Én úgy gondolom, hogy Nyíregyháza lakossága és a megye lakossága is kész és nyitott mindenféle ilyen jellegű újításra. Környezettudatosak és a kezdeményezésünk nem lesz majd meddő. Az üveghulladék-gyűjtés sikeres lesz a megyében. Egyébként országos viszonylatban is az elsők vagyunk, akik az ilyen jellegű gyűjtést bevezették.

Jelenleg Nyírturán és Sóstóhegyen zajlik próba jelleggel a program, de a szolgáltatást idővel egész Nyíregyházára, illetve a megyére is kiterjesztené majd a társaság. Kérik, hogy a megadott napon reggel 6-ig helyezzék ki az üveghulladék-gyűjtő zsákokat. Ha valakinek nagyobb mennyisége keletkezik, az még áttetsző zsákban is kihelyezheti az üvegeket, de természetesen továbbra is van lehetőség a hulladékudvarokon és a gyűjtőszigeteken lerakni, illetve átadni a külön gyűjtött üveghulladékot.