Elhurcoltak emléknapja: Nem ismétlődhetnek meg a borzalmak!

– Nem tudják, hová került, nem tudják, hol és mikor halt meg. Nincs síremléke, hiába keresik – ezt mondja Fucsovics József. A nyíregyházi férfinak 1944. november 2-án az édesapját hurcolták el málenkij robotra a szovjet katonák. Az internált férfit felesége és hat gyermeke hiába várta haza. 

– Házról, házra jártak az orosz katonák és szedték összefele a civileket. Az volt a megtévesztő, hogy előtte két napra elvitték őket, hogy itt Borbánya körül szedjék össze a hullákat, elpusztult álaltokat. Azt hitték, megint csak két napra viszik el őket, a végén elvitték végleg. Valameddig követtük őket, de csak elvitték, utána nem találkoztunk soha többé – tette hozzá Fucsovics József.

 

Nincs olyan magyar család, akit nem érint

 

Nyolcszázezer magyar katonát és civilt internált a Vörös Hadsereg a második világháború után a Szovjetunióba. A kollektív bűnösség bélyegét rájuk sütve bántak el a velük korábban hadban álló magyarokkal.

További képekért kattintson a fotóra!

Kíméletlenül, marhavagonokba kényszerítették az embereket, akiket étlen-szomjan szállították a hírhedett munkatáborokba. Volt, aki már az út közben meghalt, volt, akit a lágerekben dolgoztattak halálra vagy éppen járványok, betegségek miatt hunyt el.

 

2300 nyíregyházit is elvittek

 

Nyíregyházáról összesen 2300 civilt vittek málenkij robotra. Közülük csupán 300-an térhettek haza az 1950-es évek elején. Az Elhurcoltak emléknapja alkalmából az Északi temetőben szervezett ünnepségen Halkóné dr. Rudfolf Éva elevenítette fel a korabeli eseményeket. Az önkormányzat kulturális bizottságának FIDESZ-KDNP-s elnöke azt mondta, kötelességünk emlékezni és a fiatalokkal megismertetni a borzalmakat. 

– Úgy gondolom, hogy közös felelősségünk és kötelességünk. Kötelességünk a főhajtás, kötelességünk az emlékezés, hogy emberségből, hogy tisztességből példát mutassunk mindenki számára. Viszont közös felelősségünk is van, mely az emléknapokban, az emlékezésekben abban nyilvánul meg, hogy tovább kell adnunk ezeket a borzalmakat az elkövetkező nemzedékeknek, éppen azért, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg – mondta el Halkóné dr. Rudolf Éva.


„Idegen földben nyugszanak...

 

A történelmi egyházak képviselői is megemlékeztek az elhurcoltakról, értük közösen mondtak imádságot. Ezt követően politikai és civil szerveztek képviselő, valamint a gyászünnepségen megjelent túlélők, leszármazottak és hozzátartozók közösen koszorúzták meg az elhurcoltak nyíregyházi emlékművét.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)