Elfagyhatnak a vízórák – Idén mintegy 30 ezer forint a csere, amit a felhasználónak kell fizetni

A felhasználónak kell fizetni a költségeket, ha elfagy a vízóra – erre hívja fel a figyelmet a Nyírségvíz. A napokban már mínusz fokokra is lehet számítani, így időben érdemes szigetelni a vízmérő aknákat és a fedlapokat. A vízóra cseréje jelenleg mintegy 30 ezer forint, de az elfolyt vizet is ki kell fizetni.

A vízórák elfagyását több dolog is jelzi, az egyik legalapvetőbb, hogy nincs víz az ingatlanban, de ha a vízórában lévő csillagkerék nem forog vagy eltört az üveg, esetleg eldeformálódott a számlálószerkezet, ezek mind az elfagyást jelezhetik a téli időszakban. A napokban éjszakánként már mínusz fokokat is mérhetünk Nyíregyházán, így érdemes még időben szigetelni a szerkezeteket. A -1, -2 fok már azokban a pincékben problémát okozhat, ahol nem tartják zárva az ablakokat.

Nem mindegy, mivel szigetelnek

Az sem mindegy, hogy mivel próbálják szigetelni a vízmérőket. Nem célszerű olyan anyagokat használni, amelyeknek nedvszívó képessége van, hiszen ezek a szigetelőképességük 80 százalékát is el tudják veszíteni, ilyen például egy régi ruhadarab vagy törölköző. Legcélszerűbb az aknafödémet, illetve a fedlapot hungarocell anyaggal szigetelni, nagyjából 5–8 centiméter vastagságban.

A felhasználó fizet

A vízórák vonatkozásában a fagymentesítés a felhasználó feladata, így a nem megfelelő védelem okozta károkat ki kell fizetni, nem a társaság állja.

Abban az esetben, ha maga a vízóra fagy el, ennek a cseréje összességében 29.600 forint a jelenlegi állapotok szerint. Ez jövő év elején változhat annak függvényében, hogy lesz aktualizálva ez a költségszerkezet. Abban az esetben, hogy ha a lakóingatlanon belül is van vízelfolyás és az mérhető, akkor azt is fizetnie kell a felhasználónak. Itt is voltak extrém számok, ez főleg olyan ingatlanoknál fordul elő, amit nem laknak, tehát télen nem vízmentesítenek. Volt már olyan eset, hogy ezres nagyságrendű köbméter folyt el, ami már egy tetemes összeg” – nyilatkozta Tormássi Géza, a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. vízellátási műszaki vezetője.

A télen nem használt ingatlanokat érdemes vízteleníteni, ott is szigeteljék az aknákat, körültekintően végezzék a kerti csap lezárását – hívja fel a lakosság figyelmét a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. Tavaly mindössze 40 vízórát cserélt a társaság, ez köszönhető volt az enyhe télnek, valamint az évek óta tartó figyelemfelhívó kampánynak is.