Életutakat befolyásoló médianapok

A Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium médiaműhelyének néhány hónapja minden szerda délután volt egy találkozója. Itt a nyíregyházi médiumok kerültek a középpontba, ezeket elemeztük felépítésük, tartalmuk, megjelenésük alapján. Az elméletet megtanultuk, de mindez csupán a felszín volt ahhoz az információ- és tudásanyaghoz képest, amit három nap alatt szívtunk magunkba Nyíregyházán, a Város-Kép Kft.-nél.

 

„TISZTA TERMEK, MODERN TECHNIKA”

 

A MATEHETSZ alapítvány jóvoltából a nyíregyházi Médiacentrumban tehettünk többnapos látogatást. Ez nem csupán egy közönséges „látogatás”, sokkal több volt annál. Megvizsgálhattuk mind a három szakterületnek, a televíziónak, a hetilapnak és a weboldalnak a működését. Rögtön a találkozáskor egyedi kártyákat kaptunk a beléptetéshez, ettől különlegesnek és nem mindennaposnak éreztük ezt a világot. Az ügyvezető tájékoztatója után bejárhattuk az épületet. Tiszta termek, modern technika. De mit érne mindez, ha nem kezelné őket megfelelő szakember? Ebben sincs hiány Nyíregyházán, meglátjátok. Első napunkat egy híradófelvétel megtekintésével zártuk a színfalak mögül.

 

ÍGY KÉSZÜL A HÍRADÓ

 

Elfáradtunk, de megújuló erővel és kíváncsian vártuk kirándulásunk fénypontját, a szerdai napot. Kettes-hármas csoportokban egy szerkesztő és operatőr kollegával karöltve híreket gyűjtöttünk különböző helyszíneken, szóba jöhetett itt az állatpark, egy óvoda, vagy akár a Szpari-stadion. S bizony, ez a hír még aznap lemegy a Híradóban! Saját szemünkkel láthattuk, hogy a hírbeszerzés, forgatás után az anyagot megírja a szerkesztő, ami már kerül egyből a vágóhoz. Az egész folyamat rengeteg kisebb részegységből épül össze, melyek közösen alkotnak egy „nagyot”’, nevezetesen a Híradót. Ezután mi magunk bújhattunk be a hírmondók szerepébe, s érezhettük magunkat Szellő Istvánnak vagy Erős Antóniának.

[REKLAM]

Délután megéltük a hetilap lapzártáját is, melyben minden másodpercben 120 százalékot nyújtottak a szerkesztők. Csütörtökön a honlap adminisztrációs felületével ismerkedtünk. Itt megjelennek a televíziós és naplós hírek webes formához igazítva. Célzott közönséghez juttatják el a tartalmakat, figyelve, elemezve a kattintások számát. Ez már a közeljövő útja, ahogy az online marketing szakembertől megtudtuk. A kiránduláson a szállást és az étkezést a MATEHETSZ biztosította pénzügyileg, így nagyon keveset költöttünk szerencsére.

 

„Köszönjük, Nyíregyháza”

 

Mindenképp szólnunk kell pár szót az ott dolgozó kollégákról. A fogadtatás, melyben részesültünk, páratlannak bizonyult, roppant közvetlenül viszonyultak hozzánk. Teljesen természetesen végezték a dolgukat, egyáltalán nem jelentettünk akadályt. Sőt, munkájuk alatt párhuzamosan válaszoltak kérdéseinkre, s még barátias beszélgetéseket is ejthettünk. Nemegyszer került szóba az előző esti foci- vagy kosármeccsek végeredménye. Beszéltek nekünk őszintén, tabuk nélkül, pedig mi csak egy Hajdúböszörményből érkező vadidegen diákcsoportnak tűntünk. ők mégis megadták azt a bizalmat, amivel máris egyszerűbbnek tűnt kérdezni, s tapasztalatot gyűjteni. Ugyanis ez nemcsak egy szimpla tanulmányi kirándulás volt számunkra, hanem sokkal több. Ezzel a tudással felvértezve jobban meghatározhatjuk továbbtanulásunk sorsát, akár életutakat is befolyásolhat ez a három nap. Köszönjük MATEHETSZ, köszönjük Nyíregyháza!

Nagy Gergő Norbert