Élettörténetek Nyíregyházán - Fontos emlékek az utókor számára a városról
Fontos emlékek az utókor számára a városról

Negyedszer hirdetett irodalmi pályázatot a város Önkormányzata és az Idősügyi Tanács. A 2018-as felhívásra született 27 alkotást értékelte a zsűri, és kiosztották a díjakat, okleveleket. 26 pályázó 27 írása ősszel kerül kötetbe.

 A „Meséld el nekem – Élettörténetek Nyíregyházán” pályázat díjait a polgármester hétfőn adta át az alkotóknak. A három díjazott mellett 5 különdíjat is kiadott a zsűri.

A szabadon választott művek személyhez kötöttek és a városhoz kapcsolódnak. Ez volt a pályázat kiíróinak kérése. Ezekből a történetekből kirajzolódik majd a város múltja – legalábbis annak bizonyos szeletei.

Ilyés Gábor helytörténész, a zsűri elnöke elmondta:

Van, aki természetesen a legszebbekre emlékezik. Ilyen az ifjúság, a kamaszév, az első szerelmek, a Bujtosi fürdőzések. Vannak természetesen szomorú dolgok is, a világháború eseményeihez, az 56-os forradalomhoz köthető, hogyan vált valaki nevelőszülővé, hogyan került valaki gyermekotthonba, vagy a verseknek a szeretete. Megható volt számomra a Nyírvíz palota lakóinak története, ahol a pályázó felcseperedett és az ő első szerelme is történt.

Az Élettörténetek 2017-es, harmadik kötetében jelent meg Szabó Veronika, Macska az éjféli misén című humoros története. A már 4. alkalommal is pályázó tollforgató hölgy legutóbb első színházi élményét, és a látogatás körülményeit írta le.

Szabó Veronika elmondta:

A Mágnás Miska volt, és nagyon szerettem volna, ha az osztálytársaim megtudják, hogy én színházban jártam. Akkor, amikor gyerek voltam, még faluban laktam, és nagy szó volt, hogy egy gyerek eljutott a színházba. Akkora élmény volt ez nekem! Hogyan készülődtünk, a szülők és a szüleim munkatársai. Ezt a történetet dolgoztam fel, meg magát azt, hogy mit történt ott bent a színházban

Remélem, minden évben találkozunk egy ilyen jeles alkalommal – fogalmazott köszöntőjében a polgármester. Számára is talány, hogyan éltek régen az emberek, amikor még nem volt óra, nem volt telefon, de még autó sem. A nyíregyházi nyugdíjasok gazdag élettapasztalattal és megfelelő íráskészséggel közölték, kötetlen stílusban a velük történt eseményeket.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta:

Ide hoztuk a díjátadást a Krúdy Terembe. Krúdy Gyula annak idején milyen szépen megírta, most is élvezettel olvassuk az ő idejében írt nyíregyházi emberek életét. Én azt remélem, hogy ezekben a pályamunkákban, mindig ezt kérjük, legyen benne egy-egy eset, személy, esemény kapcsán a város története, a város élete, és ez megjelenik.

Az Élettörténetek negyedik kötete, 26 pályázó 27 írása szerkesztés után ősszel jelenik meg, majd érkezik a következő pályázat és az újabb kötet. A 2019 – es könyvben olvashatják majd az első helyezett Kállay Csilla Mária, Újra mesél a búgócsiga, a második díjas Kára Zoltánné Haza című írását, illetve Kósáné dr. Oláh Júlia élettörténetét is. Különdíjas lett Schatz András, Berecz Pál Lászlóné, Dr. Csermely Tibor, Ferku Imre és Dr. Kemény Lajos szövegét.

Kapcsolódó galéria

Élettörténetek - díjátadó