Életrevalók – Olvasópróba a Móricz Zsigmond Színházban

Eric Toledano és Olivier Nakache filmforgatókönyve alapján Szabó Máté írta színpadra az Életrevalók című darabot, aminek az olvasópróbáit kedden kezdték meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. A főszerepeket Horváth László Attila és Gulyás Attila játsszák, az előadás rendezője Szabó Máté, a bemutatót október 28-án tartják.

 

Négy évvel ezelőtt a VIDOR Fesztivál legtöbbet díjazott előadása volt az Életrevalók – ezt Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója idézte fel kedden a teátrumban. Már ekkor megszületett az elképzelés, hogy a nyíregyházi társulat is színre vigye az előadást. Most pedig Szabó Máté írta színpadra az Életrevalók című darabot, aminek az olvasópróbáit kedden kezdték el a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. A rendező nem először dolgozik a nyíregyházi társulattal, 2018-ban a nagy sikert aratott Don Carlost vitte színre, így pozitív élményekkel tért vissza a városba. Mostani rendezése két kitaszított, kívülálló férfi minden várakozást felülíró barátságának története, melyből a nagysikerű, 2011-ben készült francia filmadaptáción kívül több feldolgozás is készült, Szabó Máté ezekből és a regényből is dolgozott.

– Elolvastam a regényt is, amit Philippe Pozzo di Borgo írt, ami egy napló-, esszészerű rendkívül érdekes mű, gondolathalmaz. Többfajta filmfeldolgozás készült, feldolgozták Indiában és Argentínában is. Ezeket megnézve megpróbáltuk kiszedni, mi ebből a jó. Nagyon érdekes volt, ahogy az első filmet feldolgozták többfajta módon, és mi volt abból hasznos és kevésbé hasznos. Nekünk is vannak gondolataink, amik főleg a körülmények gazdagítását szolgálják, illetve bizonyos dolgok a regényből bele-bele kerültek, olyan dolgok, amiket nagyon fontosnak tartottunk – mondta el Szabó Máté rendező.

Egy dúsgazdag arisztokrata férfi, aki egy baleset következtében lebénult és egy börtönből frissen szabadult gondozójelölt – mindketten kitaszítottként, érinthetetlenként a társadalom szemében. Kettejük találkozása egy mély, megható történet az elfogadásról.

– Ha megnézzük, ebben a történetben a társadalom leghátsóbb sorában álló személy kerül valahol lényegileg előre. Egy egzisztenciális csúcs és egy egzisztenciális mélység találkozik, ugyanakkor valahogyan ez a különbség egy egészen más szempontrendszer által megsemmisül. A szempontrendszer élre törése, a prioritása tulajdonképpen ennek a történetnek a legfőbb ereje – emelte ki a rendező.

A szórakoztató és érzékeny történet sok izgalmas meglepetéssel szolgál majd a színházi feldolgozásban is, ez már az olvasópróbán kiderült. A főszerepeket Horváth László Attila és Gulyás Attila játsszák, a bemutatót október 28-án tartják a nyíregyházi teátrum Nagyszínpadán.