Életminőség 2015

A Nyíregyháza Életminősége nevet viselő háztartáspanel-kutatás 2008 óta tart, melynek során kétévente vizsgálják a nyíregyházi felnőtt népesség életminőségét és annak változásait. Ezt is kiemelte köszöntőjében Jászai Menyhért alpolgármester. Egy nyertes pályázat segítségével idén először nyílt lehetőség arra, hogy a kutatást a városon kívül, a nyíregyházi járásban is elvégezzék. Az adatfelvételt az előző évek gyakorlata szerint az egészségügyi kar hallgatói végezték, Nyíregyházán és a járásban is ezer embert kerestek meg a kérdőívekkel. Az érdeklődés középpontjában a jövedelmi helyzet, ezek megoszlása és az egyenlőtlenségek álltak.

 

NŐTTEK AZ ÁTLAGJÖVEDELMEK

 

Dr. Huszti Éva, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának docense hangsúlyozta, Nyíregyháza esetében a társadalmi egyenlőség és egyenlőtlenségek mutatói hasonlóan alakultak mint országos kitekintésben. A járáson belül viszont nagyok a különbségek a megyeszékhely javára, itt kevésbé jellemző a polarizáció.

Mint kiderült, Nyíregyházán 2012-ben az egy főre jutó átlagjövedelem 74 ezer forint volt, ez mára 85 ezer forint lett, ami 15 százalékos növekedést jelent. A járásban kedvezőtlenebb a kép, a környező településeken az átlagjövedelem alig haladja meg a 63 ezer forintot. Az életminőség jellemzőit egy korábban, helyben kidolgozott index alapján mérték fel, a mutatók itt is kedvező irányba változtak.

Szoboszlai Tibor