Életmentő készülék a nyíregyházi piacon

A statisztikák alapján Magyarországon minden órában meghal valaki hirtelen szívhalál miatt. A mentő érkezése előtti, időben megkezdett laikus újraélesztéssel a betegek túlélési esélye megháromszorozható. Éppen ezért indította el Nyíregyháza azt a programot 2012-ben, hogy minél több közintézményben legyen életmentő készülék. Három évvel ezelőtt a tizediket szerelték fel a Városházán, most pedig a huszonkettediket állították működésbe a Búza téri Piaccsarnokban.

 

Életmentő program

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere a készülék üzembe helyezésekor azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, annak idején azért indították el ezt a programot, mert fontosnak ítélték meg, hogy óvják, védjék a a nyíregyháziak egészségét.

A több mint 500 ezer forintos modern gépet a Rotary Club Nyíregyháza ajánlotta fel a városlakóknak.

 

Önzetlen felajánlás

 

Pták István, a Rotary Club Nyíregyháza elnöke az átadáson kifejtette, a piac a város egyik legforgalmasabb helye, amely a hét minden napján nyitva van, és éjjel-nappalos portaszolgálat is működik ott. Az elnök hozzátette, ez azt jelenti, hogy ha az utcán, átmenő forgalomban is történik olyan esemény, amely hirtelen beavatkozást igényel, akkor a portaszolgálat segítségével hozzá lehet jutni a berendezéshez.

További képekért kattintson a fotóra!

Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság munkatársai a piac több dolgozóját kiképezték a készülék használatára, de a magyar nyelvű, pontos útmutatásnak köszönhetően laikusok is szakszerű segítséget tudnak nyújtani probléma esetén.

Bocskai Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, azért is tartották fontosnak, hogy a Búza térti piacra kerüljön a defibrillátor, mert a felújítást követően jelentősen megemelkedett az ide látogatók száma. A céljuk pedig az, hogy szükség esetén minél több ember életét meg tudják menteni.

 

22-re nőtt a város életmentő készülékeinek száma

 

A piaccsarnokban üzembe helyezett életmentő készülékkel 22-re emelkedett a városban elérhető mobil defibrillátotok száma, így csökkenthető annak az esélye, hogy valaki azért hal meg, mert nem kapott időben segítséget.

Páll Lászlóné azért jött el az átadóünnepségre, mert egy szomorú eset kapcsán érintettnek érezte magát. Férjét azért nem tudták megmenteni az orvosok, mert amikor az utcán rosszul lett, nem volt a közelben életmentő gép. Az özvegyasszony ezért örül annak, hogy egyre több helyen van lehetőség a városban az életmentésre.

A Búza téri készülék után a közeljövőben a Móricz Zsigmond Színházba is felszerelnek egy defibrillátort, amit a Cantemus Kóruscsalád ajánlott fel.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)