Életmentést gyakorolnak, új tanszerekkel

A vérzéscsillapításról tanulnak a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának mentőtiszt szakos hallgatói. A gyakorlati képzésen az intézményben igyekeznek a valóságot modellezni. Balesetet szimulálnak az egyik hallgató közreműködésével. A hallgatók többsége azt mondja, azért jöttek erre a pályára, mert másokon kívánnak segíteni.

– Édesanyámnak agydaganata volt, ültem vele a mentőautóban és emlékszem, hogy már akkor is arra gondoltam, miközben a mentősök segítettek rajta, de jó lenne mások anyukáját is megmenteni, nem csak az enyémet. Alapvetően engem ez motivált. A segítség. Az, hogy másokon segítsünk – mondta Nagy Bernadett.

[REKLAM]

A legmodernebb eszközökkel készítik fel a leendő mentőtiszteket az elsősegélynyújtásra. Ezt mutatja az egészségügyi kar egyik tanársegédje. Az intézmény legutóbb 15 millió forintot költött EKG defibrillátorra, újraélesztésre és sürgősségi ellátás gyakorlására alkalmas fantomok, illetve egyéb tanszerek vásárlására.

További képekért kattintson a fotóra!

– Nagyon fontos, hogy olyan eszközöket vásároljunk, amelyek a mentőszolgálat gépjárműveiben is megtalálhatóak. Fontos, hogy a hallgatók felkészüljenek a való életben, önállóan a mentőtisztként való sürgősségi ellátásra, hiszen később, amikor befejezik az iskolát, sürgősségi ellátást végeznek majd a helyszínen. Önálló döntésekkel, önállóan az itt megtanult eszközök használatával – mondta dr. Tóth György főiskolai tanársegéd.

A tanársegéd hozzáfűzte, minden olyan eszközzel rendelkeznek, amivel az egyszerű és a professzionális elsősegélynyújtást is gyakorolni tudják a leendő mentőtisztek. Ez a képzés egyébként nagyon népszerű, az ország szinte minden pontjáról jelentkeznek rá a hallgatók.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)