Életet menthet a bánkisok kabátja

Enikő, a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola tizedikes diákja számára szinte már mindennap használatos fogalom a szenzor, az áramkör, a fejlesztőpanel vagy éppen az úgynevezett Joule-tolvaj. Míg riporterként korábban el sem tudtam volna képzelni, hogy egy lány milyen szépséget láthat az elektrofizikában, a fiatal fejlesztő lelkesedésével hamar meggyőzött ennek létjogosultságáról.

„INNOVATÍV FEJLESZTÉSEKEN GONDOLKODUNK”

Enikő fiútestvére is bánkis volt, édesapja pedig műszerész. Gyerekkora óta azt látta, hogy a fiúk folyton javítanak, szerelnek valamit, így nem is csoda, hogy ő is ebbe a világba csöppent bele. Habár nagyon jó tanuló, a humán tárgyak nem nagyon érdeklik, sokkal inkább vonzza a fizika. Villamosmérnök szeretne lenni, esetleg programozó. A nagy döntésig azonban még van ideje, most mentor tanára, Zsigó Zsolt segítségével innovatív fejlesztésen, egy úgynevezett E-kabát kidolgozásán dolgozik. Ennek sikeréért pedig megtesz mindent, hiszen képes akár hajnalokig is fent lenni, hogy előrébb jusson a projektekkel.

SEGÍTENI AKARNAK

Enikő és Levente kezdetben egy olyan okoskabátot akartak kifejleszteni, amely mutatná, hogy hány fok van kint, vagy éppen figyelné a levegőszennyezettséget. Ennek azonban nem látták szükségességét, ők pedig, mindenáron segíteni szerettek volna az embereknek, így jött az okos tűzoltókabát ötlete.
– 2006-ban a budapesti műegyetemen tragédiával végződött egy tűzeset. Kigyulladt az intézmény központi épületének mínusz második szintjén található lőtér. A tűz oltásában a helyszínen 130 tűzoltó vett részt, a mentési munkálatok közben hárman életüket vesztették, heten pedig füstmérgezést szenvedtek. Többek között ennek hatására kezdtünk el azon gondolkodni, hogy hogyan lehetne megvalósítani egy okos szerkezetet azért, hogy hasonló tragédia ne történjen. Kifejlesztettük az úgynevezett E-kabátot, amivel életet is lehet menteni, hiszen a kabátba szenzorokat raktunk, ami figyeli a levegőben lévő gázkoncentrációt, megmutatja, hogy milyen gázok vannak benne, és nézi a külső hőmérsékletet is. Mindezeken felül elhelyeztünk bele még egy pulzusmérőt is, ami a tűzoltó pulzusát figyeli. A kabát az adatokat egy telefonos hálózaton keresztül küldi, egy külső diszpécser felé. A kint állomásozók így látják ezeket az adatokat, ennek segítségével megtudják, mi van a levegőben, milyen a tűzoltó pulzusa, és ha bajt észlelnek, utána tudnak küldeni valakit. Valós adatokat szolgáltat, valós időben és offline módon is rögzít, ami sokat segít a jegyzőkönyvek elkészítésénél.

TÖKÉLETESEN MŰKÖDIK

Enikő elmondta, kötöttek egy együttműködési megállapodást a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal, akik támogatják őket a fejlesztésben. Az okos tűzoltóruhát már tesztelték is, kiállta a próbát, és tökéletesen működött. A napokban részt vettek vele a tudományos diákkörök Kárpát-medencei konferenciáján, és haza is hozták a szekció nagydíját. Mi több, az egyik debreceni mérés- és irányításautomatizálás területén piacvezető cég lehetőséget adott nekik arra, hogy az egyik projektjükben részt vegyenek és egy fejlesztőpanelen tovább dolgozzanak az okos tűzoltókabáttal. A fiatalok nagy álma, hogy a termék az értékesítésig is eljusson. Enikő vallja, amit igazán akar az ember, azt el is éri.

Szerző: Bruszel Dóra