Elérte Magyarországot az árhullám

Tegnap este óta folyamatosan emelkedik a Tisza vízszintje Tivadarnál. A helyi gátőr óráról órára követi a változást. Azt mondta, eleinte gyorsan emelkedett a vízszint, ami vasárnapra valamelyest lassult, de a tetőzés még ezt követően várható.

– Tegnap óránként 20 centimétert emelkedett a vízszint, most jelenleg a 420-as méréssel, ilyen medertelítettséggel óránként 10 centimétert emelkedik a vízszint – mondta Imre Zsolt gátőr.

Jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt napokban a Felső-Tisza vízgyűjtő területén, ez okozza az áradást. A Tiszán levonuló árhullám miatt a folyó a magyarországi szakaszán már több helyen kilépett a medréből és elöntötte az ártereket. Emiatt másodfokú árvízvédelmi készültséget léptetett érvénybe a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Tiszabecs és Vásárosnamény között. A szakemberek közben a lakosságot is tájékoztatták a magas vízállásról.

– Értesítettük a helyi önkormányzatokat, hogy a lakosságot tájékoztassák, az esetlegesen az ártéren bennmaradt gépeket, eszközöket hozzák ki, ugyanakkor halászokat, horgászokat, az eszközeiket, csónakokat a vízből mentsék. Ez volt a fő tevékenység, illetve a saját eszközeinket is mentettük, mert több hajónk itt ragadt – mondta Uray Károly, szakasz-védelemvezető.

Kárpátalján lassú apadás indult el a Tiszán, azonban komoly károkat okozott az áradás. Az MTI információi szerint több mint 200 porta került a víz alá, 138 lakóépületet pedig részlegesen elöntöttek a megáradt folyók. Több tucat házból szivattyúzni kellett a vizet. Az áradások földcsuszamlásokat okoztak, és több helyen közlekedési utak is víz alá kerültek. A hazai vízügyi szakemberek szerint Magyarországon hasonló problémákat nem fog okozni az áradás, ezt a vízmennyiséget kezelni tudják.

Z. Pintye Zsolt