Elektronikus adózás Nyíregyházán

A nyíregyházi közgyűlés rendeletet alkotott arról, hogy a helyi adókötelezettségeket elektronikus úton is teljesíthessék az ügyfelek. A rendelet megalkotását a magasabb szintű jogszabály felhatalmazása, valamint a kormányzati törekvés indokolta. Ezzel lehetőség lesz az iparűzési adó, az építményadó, a talajterhelési díj, az idegenforgalmi adó, a gépjárműadó, a helyi jövedéki adó és a termőföld bérbeadásából származó jövedelemadó bevallási, bejelentkezési, változás bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség elektronikus úton történő teljesítésére. Az új lehetőség környezetvédelmi szempontból, valamint költségcsökkentési szempontból mind a benyújtónak, mind az önkormányzatnak előnyös lesz.

 

ÜGYFÉLKAPU KELL HOZZÁ

 

Dr. Polgári András, a Polgármesteri Hivatal Adóosztályának vezetője elmondta, aki már rendelkezik ügyfélkapuval, annak már semmilyen más regisztrációra nem lesz szüksége. Azoknak az ügyfeleknek, akiknek még nincs, a járási hivatal okmányirodáján kell regisztrálniuk. Ezt követően automatikusan online láthatják adófolyószámláikat, illetve bevallásaikat, bejelentéseiket már elektronikusan tudják megtenni.

 

CSÖKKEN AZ ADMINISZTRÁCIÓ

 

Az elektronikus helyi adózásra június 29-étől, hétfőtől már megvan a lehetőség.
A rendelet szabályai az adminisztratív terhekre is csökkentő hatással van. Az elektronikus úton benyújtott bevallások ellenőrzése, feldolgozása egyszerűbb és gyorsabb, valamint kevesebb a hibalehetőség.

Szoboszlai Tibor