Elektromos rollerek Nyíregyházán – 250 darab bérelhető eszköz a város 84 pontján
fotó: Szarka Lajos

250 darab elektromos rollert helyeznek el Nyíregyháza különböző pontjain, a szolgáltatást bárki igénybe veheti, aki elmúlt 18 éves és okostelefont használ. A rollerek kölcsönzéséért egy mobil applikáción keresztül lehet fizetni, a szolgáltatás percdíjas. Orostól a belvároson át egészen Sóstóig, összesen 84 ponton helyeznek el bérelhető rollereket Nyíregyházán.

Az elmúlt években egyre népszerűbb lett az elektromos rollerek használata országszerte és Nyíregyházán is. Sok városban bérelni is lehet ezeket az eszközöket, ez a szolgáltatás ezentúl már Nyíregyházán is elérhető.

Jelen pillanatban Budapest, Szeged, Székesfehérvár és Veszprém területein működünk, de szezonálisan Balatonon is meg szoktunk jelenni. Nagy örömünkre szolgál, hogy most már Nyíregyházán is elérhetőek vagyunk” – nyilatkozta a Lime Technology Kft. ügyvezetője, Varga Denise.

84 helyszín

Bár a pénteki bemutatót a belvárosban, a Szabadság téren szervezték, de számos ponton helyeznek el rollereket Nyíregyházán. Oros, Borbánya és Sóstó csak néhány városrész az összesen 84 helyszín közül, ahol elérhetőek lesznek az elektromos eszközök.

Egyszerű használat

Összességében egy nagyon egyszerű szolgáltatásról van szó. Csak egy applikációra van szükség, ami elérhető Androidon és iPhone készülékeken is, egy bankkártyát kell regisztrálni. A feloldásra 250 forintot von le az alkalmazás, aztán 55 forintot percenként. A felhasználó döntése, hogy meddig szeretné használni, de általánosságban azt lehet elmondani, hogy hét percig veszik igénybe a szolgáltatást” – tette hozzá Irmai Krisztián ügyvezető-helyettes.

Az önkormányzat külön kérésére a Kossuth téren különböző parkolópontokat helyeznek ki, ahol a felhasználók letehetik majd a rollereket. Ezen kívül viszont bárhol otthagyhatják használat után. Az eszközökben beépített GPS van, ez felel a biztonságukért. Fontos kiemelni, hogy a szolgáltatást csak 18 éven felüliek vehetik igénybe, ennek oka, hogy a rollerek 17 kilogrammos eszközök és a KRESZ-ben még nem szabályozzák a használatukat.

Zöld szemlélet Nyíregyházán

A környezetbarát megoldások bevezetése és használata a nyíregyházi városvezetés számára is kiemelt feladat, nem véletlen, hogy a Föld napján indult az elektromos rollerek kölcsönzése.

Ez egy 1970-es kezdeményezés, amit 2009-ben nyilvánított az ENSZ hivatalosan is a Föld napjává. A mai világban, a mai energiaárak mellett érdemes még jobban azon gondolkodni, hogy hogyan lehet spórolni, illetve Nyíregyháza levegőjét még tisztábbá tenni és a közlekedésünket is alárendelni ennek a célnak. Hosszú ideje megy már egy polgármesteri fásítási program, több éve az autóbuszflottánk felét is lecseréltük gázüzemű járművekre, egyfolytában építjük a biztonságos kerékpárutakat az alternatív munkába járás, a sport és a turisztika érdekében. Most pedig itt van egy újabb szolgáltatás, az elektromos rollerek” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere az első eszközök bemutatóján.

Most első körben 250 darab eszközt telepítenek Nyíregyházán, de a jövőben a tervek szerint bővül majd az elektromosroller-flotta a városban.

Kapcsolódó galéria

Elektromos rollerek bemutatója