Elégedettek voltak a magyar érettségivel a diákok

A kormányhivatalból hozta el az érettségi feladatlapokat a Kölcsey igazgatója nem sokkal reggel 7 óra után. Márk Attila Olivér ezután egyből a Rákóczi utcára hajtott, ahol a kollégákkal együtt felbontották a lapokat tartalmazó dobozt. A szortírozás után már csak ki kellett osztani a feladatokat a diákoknak. Néhány technikai instrukciót is kaptak az érettségizők, de még nem bonthatták ki a borítékjukat. Egészen nyolc óráig kellett várakozniuk.

– Én szoktam izgulni vizsgaszituációban, de most teljesen nyugodtnak érzem magam, szerencse, hogy ma pont így sikerült – mondta Molnár Helga, aki láthatóan nem volt feszült.

 

Ismert költők, írók a középpontban

 

További képekért kattintson a fotóra!

A Kölcseyben 134 diák, míg országszerte közel 110 ezren írtak ma magyar érettségit. A legtöbben a középszintű feladatsort töltötték ki. A középiskolások először egy Pertőfi kötettel kapcsolatost interjút értelmezhettek, ezt követően pedig egy humorról szóló érveléssel birkóztak meg. A középszintű magyarérettségi második része pedig két műértelmező szövegalkotási feladatot tartalmazott. E szerint vagy egy Kosztolányi Dezső-novellát értelmeztek, vagy egy ismert József Attila- és egy szintén ismert Radnóti Miklós-költeményt kellett elemezniük a megadott szempontok alapján.

 

„Könnyű volt!”

 

A diákok szerint idén nem volt nehéz az idei magyar érettségi. – Én nehezebbre számítottam, de meglepődtem a témákon. Szerintem jó témákat kaptunk, és szerintem jól is sikerült. Sikeresen tudtam írni mindenhez. Szerintem nagyon jó témák voltak, és ez volt a fontos – mondta mosolyogva Dobránszki Gréta. Volt olyan diák is, aki szívecskéket rajzolt a piszkozati lapra, így akarta meghálálni, hogy a kedvenc költői szerepeltek a feladatsorban. – Megkönnyebbültem, hogy ilyen könnyű volt. Radnóti volt benne, meg József Attila, a két kedvencem, úgyhogy én szívecskéket írtam a piszkozati lapra, úgyhogy nagyon megkönnyebbültem – nevetett Tóth Dorottya, aki azt is hozzáfűzte, ha a matek is ilyen lesz, akkor lazán túljutnak rajta.

 

A magyartanárok is megkönnyebbültek

 

A magyartanárok is azt mondták, hogy az idei magyar érettségivel könnyen meg lehetett birkózni. – Idén tanult tananyagról van szó, Radnóti, József Attila, Kosztolányi. 12-ikes tanyaanyag. Diákbarát szövegekkel. Ismert szerzők és azt mondom, hogy többnyire ismert, vagy mi legalábbis vettük ezeket a műveket és elemeztük őket. Én azt gondolom, hogy az adott szempontok alapján, a felkészülések alapján ez teljesen megoldható feladatsor volt – tette hozzá dr. Buczkóné Rangoni Claudia. Az érettségi holnap folytatódik. A magyar után a matematikai tudásukról adnak majd számot a diákok.

Z. Pintye Zsolt
Fotó: Szarka Lajos


Itt a középszintű magyarérettségi megoldása.