El Camino élménybeszámoló Nyíregyházán

 „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” előadássorozat keretében „El Camino, az élmény” címmel tartottak előadást Nyíregyházán, november 08-án.

Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ és a Magyar Huszár Alapítvány által szervezett program két előadója: Szabóné Szabó Andrea alezredes asszony, a HM Katonai Örökség Főosztályról és Rácz Tünde, a Zrínyi Nonprofit Kft. fotóriportere voltak, akik 2013 óta gyűjtik a közös élményeket a különböző országokban megtett zarándokútjaikról. Első meghatározó emlékük a francia 800 km-es Camino volt. Ezek az utak embert próbáló kihívások elé állítottak őket, elmondásuk alapján mind fizikai határaik átlépésében, mind lelki fejlődésükben nagyon fontos szerepük volt. Spirituális élményeik elmesélése során látszott rajtuk, hogy még ma is mély hatással vannak rájuk az ott megélt tapasztalataik.

Elmondták, hogy kalandjaik során bármilyen nemzetiséggel is találkoztak, a zarándokokat mindig nagy tisztelettel fogadták az ott élők. Sokszor kaptak ételt és italt a helyi lakosoktól, melyekért nem kértek cserébe semmit és alkalmi szállásokon hajtották álomra fejüket egy-egy kimerítő nap után. Az előadók büszkén mutatták be a teljesített utak során szerzett zarándok útleveleiket, amelyekben szép számmal sorakoztak különböző pecsétek a teljesített útszakaszok után.

Lebilincselő előadásukat képekkel, fotókkal illusztrálták. Elmondásuk alapján nem is igazán a tájat vagy a felszereléseiket szerették volna bemutatni a képekkel, hanem inkább azokat az érzéseket és élményeket, amelyekkel gazdagodtak. Francia útjuk végét az jelentette, hogy megérkeztek Szent Jakab sírjához - a zarándokok védő szentjéhez - Santiagoba. Minden zarándokút teljesítésének megvan a maga rituáléja, ők az út végén, mintegy lelki megtisztulás jelképeként, elégették ruháikat.

A VOKE Vasutas Művelődési Házban tartott teltházas esemény végén özönlöttek a kérdések az előadók felé a kiállított relikviákról, illetve azokról a dolgokról, amelyek a közönségben az elhangzottak során megfogalmazódtak.  A kilencven perc rövidnek bizonyult a rengeteg élmény bemutatására, a közönség pedig visszatapsolta őket, s nagy érdeklődéssel várja vissza őket egy következő élménybeszámolóra.

Szerző: Petőné Bittner Boglárka t. százados

Fotó: VOKE Vasutas Művelődési Ház