Ekkora balekot még soha nem láttunk Nyíregyházán!

A csapodár Max meglát az utcán egy fiatal nőt, akit egészen a lakásáig követ. A férfi addig mesterkedik, amíg be nem jut a hölgyhöz, ahol minden bűverejét bevetve igyekszik a szépséget elcsábítani. Lucyről azonban kiderül, nem egyedülálló. Max barátjának, Gustavnak a kedvese, aki ráadásul otthon is tartózkodik. Max a kapufa ellenére sem tesz le arról, hogy Lucy az övé legyen, ördögi tervet eszel ki, hogy a nőt megkaparintsa.

Ez egy pofátlan, csajozós szemétláda, aki ráadásul egy olyan nőt követ, aki mint kiderül, az egyik barátjának a felesége, de hát ő erről mit sem tud. Ekkor keletkeznek a kellemes kis helyzetkomikumok.

– mondta el a Maxot alakító Tóth Zolka.

Balek az új hülyéje

Max úgy akarja Lucyt megszerezni, hogy bebizonyítja, Gustav nem hűséges hozzá. Innentől azonban a szerző, Gerges Feydeau úgy megkeveri a lapokat, hogy a néző csak kapkodja a fejét és nevetve nézi végig a rögeszméktől szenvedő szereplők egyre humorosabb ballépéseit. Sorra derül ki ugyanis, hogy az összes szereplő másképp értelmezi a hűség fogalmát és ha másért nem, legalább bosszúból képes lenne megcsalni élete párját. A balek, korábban a magyar színházakban A hülyéje címmel futott, azonban a nyíregyházi előadáshoz Závada Péter, Bíró Bence és Fehér Balázs Benő új szövegkönyvet írt és átdolgozták a klasszikus bohózatot.

Modernizáltuk a szöveget, olyan értelemben, hogy nyelvhasználat az sokkal közelebb áll a miénkhez, miközben rengeteg mai költői utalással tűzdeltük tele. Képregények szövegével és hasonló furcsaságokkal abszurd humorral raktuk tele az előadást.

– tette hozzá a rendező, Fehér Balázs Benő.

Minden az ágy körül forog

Az előadás leginkább egy abszurd burleszkre hasonlít, ami a képregények és az animációs filmek világából is merít. Ezt szolgálják a modernre hangolt párbeszédek, popkultúrát idéző utalások, valamint a szokatlan díszlet, melyben minden párnázott, szivaccsal borított, arra utalva, hogy az egész darab egyetlen nagy ágyban játszódik. A balekot április 28-án este 19 órától láthatják a nézők a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.

 

Z. Pintye Zsolt