Éjszakai ellenőrzés Nyíregyházán – A Kossuth téren jártunk este nyolc óra után

Nyíregyháza egész területén ellenőrzik a kijárási korlátozás betartását a polgárőrök. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, betartják a szabályokat az állampolgárok. Szabálysértés elkövetésekor a polgárőr figyelmeztetheti az embereket, bűncselekmény esetén pedig a helyszínen tartja az elkövetőt a rendőrség kiérkezéséig. Városunkban több mint hatszázan látják el ezt a szolgálatot.

Zárva vannak az üzletek, nincs karácsonyi forgatag, üres Nyíregyháza – így néz ki a kijárási korlátozás idején a belváros. Csendes a Kossuth tér este kilenckor, csak a templom harangját lehet hallani. Szerda este kísértük el a polgárőröket, hogy megnézzük, mennyire tartják be a szabályokat a nyíregyháziak.

Folyamatos az ellenőrzés

A bűnügyi polgárőrségnek, mint ahogy korábban, a jelenlegi helyzetben is a közrend és a közbiztonság fenntartása a feladata. A kijárási korlátozás idején késő este is szolgálatban vannak, a belvárosban és Nyíregyháza külterületein is. A polgárőrök úgy nyilatkoztak, a nyíregyháziak betartják a szabályokat, az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, csak olyanokkal találkoztak, akik munkából igyekeztek haza vagy kutyát sétáltattak. Ezt pedig a lakóhelyük ötszáz méteres körzetében bármikor megtehetik.

„Amennyiben este nyolc óra után látunk közterületen embereket, odamegyünk, illedelmesen megkérdezzük, hogy hol jár, merre jár, mi dolga van. Amennyiben nem ad megfelelő választ, akkor szoktuk figyelmeztetni, hogy kijárási tilalom van, minél előbb próbáljon hazaérni. Egyébként pedig az emberek biztonságérzetét próbáljuk picit növelni azzal, hogy ott vagyunk a közterületeken” – közölte Király Róbert, a Nyíregyháza Bűnügyi Polgárőr Egyesületének elnöke.

600 fős polgárőrség

A polgárőr szabálysértés elkövetésekor figyelmeztetheti az embereket, bűncselekmény esetén a rendőrség kiérkezéséig pedig a helyszínen tartja az elkövetőt. Akár csak a rendőrök, a polgárőrök is sokszor civil ruhában járják a várost, az ünnepi időszakban főleg a plázák és parkolók környékén. Nyíregyházán közel húsz polgárőr egyesület működik hatszáz fővel, a bűnügyi egyesületnél 12 fő dolgozik, de egyértelműen nem csak ők segítik a többi hatóság munkáját a jelenlegi helyzetben.

Az egészségügyben is segítenek

„A járványveszéllyel kapcsolatosan igény van a polgárőrök tevékenységére az úgynevezett szűrőállomásokon, a Szent István utca 8. szám alatt is. A Szent István utca 14. szám alatt az ügyeleten pedig már tavasszal is igényt tartottak a polgárőrök tevékenységére, segítették a rendfenntartást, illetve eligazítják azokat, akik a különböző vizsgálatokra mennek, hogy milyen helyiségbe vagy szobába kell mennie a betegnek” – mondta Bordás Béla, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közbiztonsági Közalapítványának elnöke.

Karitatív munka

A kijárási korlátozás és a koronavírus-járvány miatt több lett a polgárőrség karitatív munkája, többek között tavasz óta segítik az időseket a bevásárlásban, de sokat jelenthet akár csak egy beszélgetés is azoknak, akik egyedül élnek és most magukban töltik az ünnepeket is.

Részletek a Nyíregyháza Most december 3-ai adásában: