Éjjel-nappal segítenek

Minden év november 1-jétől április 30-ig krízisidőszak van a hajléktalanellátásban. Így a Periféria Egyesület is még több figyelmet fordít az utcán élőkre. Ebben az időszakban a nap 24 órájában elérhető az egyesület diszpécserszolgálata és krízisautós szolgálata. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a nap bármely szakában elesett hajléktalant lát, felhívhatja a 06-42/504-618-as telefonszámot. Az egyesület munkatársai autóval a bajba jutott segítségére sietnek és vagy ellátják a helyszínen, vagy pedig szociális, esetleg egészségügyi intézménybe szállítják. A Periféria Egyesület munkatársai folyamatosan járják az utcákat, keresik az új otthontalanokat és tartják a kapcsolatot a régiekkel.

 

Néha egy jó szó is számít

 

Egy-egy kiszálláskor, ha a hajléktalan állapota nem indokolja elszállítását, helyben oldják meg a problémát. Ételt, meleg italt, ruhát, takarót, izolációs fóliát és ha kell, alapvető gyógyszereket adnak a bajba jutottaknak. Sok esetben az információ és némi emberi szó is segít a nélkülözőknek.
Nyíregyházán körülbelül 200 hajléktalan él, közülük 50-60–an életvitelszerűen, az utcán töltik mindennapjaikat. Főleg az ő helyzetükért felelnek a Periféria Egyesület munkatársai.

 

Programok és speciális módszerek segítik a bajba jutottakat

 

Szenes Zoltán, a Periféria Egyesület megbízott szakmai vezetője elmondta, munkatársaival arra törekszenek, hogy az aktuális krízishelyzetet fel tudják oldani, vagy jobb helyzetet tudjanak létrehozni, lehetőleg minél hamarabb, az utcai környezetben. Hozzátette, természetesen azon dolgoznak, hogy mindenkinek megadják azt a lehetőséget, hogy kikerüljenek a hajléktalanságból. Erre programjaik vannak, és arra törekszenek, hogy mindenki tudjon ezekkel a lehetőségekkel élni.

A Periféria Egyesületnek jelenleg 10 dolgozója van, akik közül nyolcan foglalkoznak közvetlenül az otthontalanokkal. A szakemberek szerint a hajléktalanok az esetek túlnyomó részében örülnek a segítségnek, azonban olyan is van, hogy bizonytalanok, elutasító magatartással azonban ritkán találkoznak. A Periféria Egyesület alapvető szolgáltatásai közé tartozik az étel-és ruhaosztás, hivatali ügyek intézésében való segítésnyújtás, de a karácsony közeledtével egyéb ajándékcsomagot is osztanak a rászorulóknak. Az egyesület munkatársai azt vallják, a hajléktalanokat nem sajnálni kell, hanem segíteni kell rajtuk. Ők szakmai módszerekkel, programjaikkal azon vannak, hogy ezeknek az embereknek az életét jobbá tegyék.

 

Aki teheti, segíthet

 

Nyíregyháza lakossága segítőkésznek bizonyult az elmúlt években. Aki segíteni szeretne a Periféria Egyesület munkatársain keresztül a hajléktalanoknak, megteheti, hiszen szívesen fogadnak tartós élelmiszert, meleg ruhát, cipőt, takarót, amit kiosztanak a helyi otthontalanok között. Felajánlásaikat az Eötvös utca 1. szám alatti irodájukba adhatják le.

ME.

(Fotó: internet)