Éjjel-nappal óv a Közterület-felügyelet

– Milyen ügyekkel kellett foglalkoznia az őszi időszakban a Közterület-felügyeletnek?

– Sok dolgunk, ellenőrizni valónk volt. A közterületek előtti épületek állapotát, a parlagfüves területeket és a belvárost ellenőriztük, valamint kiemelt figyelmet fordítottunk a szabálytalan parkolásokra is. Az éjszakai akcióink száma is megnőtt, ekkor a szórakozóhelyek estek ellenőrzés alá.


NÉGYSZÁZAN HÍVTÁK ŐKET

 

– A nyíregyházi lakosság milyen kérdésekkel kereste fel az utóbbi időszakban a Közterület-felügyelet telefonos ügyfélszolgálatát?

– Nagy számban keresnek minket, a 2015-ös évben eddig közel 400 telefonhívást fogadtunk. Nagyon örülünk neki, hogy a lakosság ennyire a szívén viseli a város sorsát, törődnek a környezetükkel. A legtöbbször szabálytalan parkolások miatt kaptunk bejelentéseket, illetve a közterületek takarításával kapcsolatban. A fákról lehullott, száraz levelek elszállítása felől érdeklődtek többen is, de mivel mindig van egy preferáltabb része a városnak, ezért időbe telik mindenhonnan feltakarítani az avart. Ezen kívül az írott és íratlan szabályokat áthágó kutyasétáltatással kapcsolatban érkeztek hívások, a póráz- és szájkosárnélküliség, az ürülék eltakarításának hiánya okozta a problémát.


PÉNZBÍRSÁG A SZABÁLYTALAN PARKOLÓKNAK

 

– Ezekre a jelzésekre milyen megoldást tudtak alkalmazni? Milyen következményekkel járt például egy Ön által említett szabálytalan parkolás, nem megfelelő kutyasétáltatás?

– A Közterület-felügyelet minden esetben kivizsgálja azokat az ügyeket, amelyek a hatáskörébe tartoznak, amik pedig esetleg nem, átadásra kerülnek más szerveknek. A parkolással kapcsolatban általában a helyszínen intézkednek a felügyelők, szabálytalan vagy zöld területen való parkolás esetén pénzbírságot szabnak ki. A póráz nélkül sétáltatott, megfelelő tisztasági eszközzel nem rendelkező kutyatulajdonosokra kirótt büntetést szintén az adott helyen dönti el a felügyelő. Ha esetlegesen a kutya megtámad valakit, akkor mindig a szabálysértési törvény szerint járnak el. Ezen kívül problémásabb ügy még az ingatlan előtti közterület elhanyagolása, ekkor felszólítás következik, hogy a tulajdonos záros határidő mellett tegye rendbe, ha ez nem történik meg, szintén helyszíni bírság szabható ki. Remélhető, hogy a büntetések és figyelmeztetések idővel csökkentik majd a szabálysértések számát.

 

ÉJSZAKAI ÜGYELET SEGÍTI A HAJLÉKTALANOKAT

 

– A téli időszakra hogyan készülnek, mire kell majd kiemelt figyelmet fordítaniuk?

– Ez mindig egy nagyon különleges időszak volt. Azok az emberek, akiknek nincs szállásuk, ilyenkor kritikus helyzettel szembesülnek. Erre kiemelten próbálunk figyelni. Általában a belvárosi közterületeken töltik az éjszakát, ekkor az éjszakai ügyelet hív hozzájuk segítséget. A hideg időjárás nemcsak az emberekre, a járdákra és az utakra is veszélyt jelent, oda kell figyelnünk az állandó sikosságmentesítésre is. Valamint a karácsony előtti időszakban megszaporodnak a közterületi árusok, akik nem mindig árulnak szabályszerűen és az Adventi Forgatag is a mi ellenőrzésünk alá tartozik.

Farkas Fanni