Éjfélig igényelhető az egyszerűsített bevallás

Február 15-éig, azaz ma éjfélig készíti el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a személyijövedelemadó- bevallási ajánlatát azon adózók számára, akik azt külön kérvényezik a hivataltól. Így azoknak, akik megfelelnek az egyszerűsített bevallás feltételeinek, nem kell időt fordítaniuk a bevallás kitöltésére. Az elkészült dokumentumot ajánlatként kapják kézhez az adózók, amely még nem végleges, csak abban az esetben számít annak, ha az érintettek mindent rendben találnak. Reagálni csak akkor kell, ha eltérés mutatkozik az ajánlatban szereplő jövedelmek és a 2015-ben szerzett keresetek között. Az eltérést javítani majd aláírás után kell visszaküldeni a NAV-nak.

 

Ma éjfélig igényelhető

 

– Akik a bevallási nyilatkozatformával valamilyen okból, esetleg családi adókedvezmény igénylése miatt nem élhettek, ma éjfélig még igényelhetik az egyszerűsített bevallást – hangsúlyozta Magyar Norbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense.

 

Nyilatkozattal igényelhető

 

Az egyszerűsített bevallást a 1553NY jelű nyilatkozaton kell kérni, melyet ma éjfélig kell eljuttatni személyesen, postai úton vagy az Ügyfélkapun keresztül. A nyomtatvány elérhető a NAV ügyfélszolgálatán, de online is az adóhivatal oldalán keresztül. Azok, akik igényelték az egyszerűsített bevallást, továbbra is szabadon rendelkezhetnek adójuk 1+1 százalékáról, civil szervezet, egyház, illetve a Nemzeti Tehetség Program támogatásáról. A NAV honlapján valamennyi támogató szervezet elérhetősége megtalálható. Az egyéni vállalkozók adóbevallásának határideje február 25., május 20-áig pedig az önadózók nyújthatják be bevallásukat.

Piszár Tünde