Egzotikus fellépőkkel kezdődött a 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál Nyíregyházán!

Hét ország 300 táncosának és 50 zenészének közreműködésével megkezdődött a 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál Nyíregyházán. A nagyszabású, hagyományőrző találkozót két évente rendezik meg a szabolcsi megyeszékhelyen. A fesztivál különlegessége, hogy a nagy nevű magyar csapatok mellett egzotikus országokból is hívnak fellépőket. A fesztivál augusztus 20-án egy nagyszabású közös gálával zárul majd.

Hét ország táncosai tanultak ma szatmári táncokat a nyíregyházi Városháza dísztermében. A Szikes együttes húzta a talpalávalót, ezzel nyitották meg a 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivált. A vendégeket egy speciális fogadáson köszöntötték, ezen többek között a bolgár és a brazil nagykövet is hangsúlyozta, milyen nagy jelentőségű egy ilyen nemzetközi kulturális találkozó. A szervezők azt mondták, nem titkolt céljuk volt, hogy távoli országok hagyományőrzőit hívják meg a Nyírségbe.

Sikerült ismét egzotikus országokból meghívni táncegyütteseket, például Dél-Ázsiából egy indonéz néptánccsoport van itt, illetve thaiföldi táncegyüttes is meglátogatta fesztiválunkat, sőt egészen messze egy másik földrészre is eljutottunk, Dél-Amerikába, ahol azt a hagyományunkat követtük, hogy egy határon túli magyar együttest hívtunk meg.

– fogalmazott Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes művészeti vezetője.

Magyarok az óceánon túlról

A határon túli csapatról azt is lehet mondani, hogy hetedhét határon, meg az Óperenciás tengeren is túlról érkezett. A Pántlika Néptánccsoport tagjai ugyanis Sao Paolóból repültek Nyíregyházára. A brazil városban 1968 óta működik magyar néptáncegyüttes és a tagok nagy örömmel jöttek el az anyaországba.

Idejönni és megmutatni, amit otthon Brazíliában csinálunk, az nagyon megtisztelő, mert biztos, hogy meg tudjuk mutatni, komoly munkát folytatunk Brazíliában, és szépen őrizzük a  magyar kultúrát. Reméljük, hogy tetszeni fog az embereknek. Magyar néptáncokat fogunk táncolni, Erdélyből, kalotaszegi táncokat, vajdaszentiványit és kalocsai táncokat is.

– tette hozzá Marquis Pedro, a Pántlika Néptánccsoport vezetője.

A nagy durranás a gála lesz!

A bolgár, brazil, indonéz, mexikói, thaiföldi, szerb, valamint három nyíregyházi néptáncos csapat 10 helyszínen 20 programot mutat majd be Nyíregyházán a következő napokban. A nézők 300 táncost és 50 zenészt csodálhatnak majd meg.  A fesztivál augusztus 20-án egy nagyszabású, közös gálaműsorral zárul.