Együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat és a főiskola

A napirendek tárgyalása előtt „Nyíregyháza Város Tudományos Életéért” „Westsik Vilmos díjat” adott át dr. Kovács Ferenc polgármester dr. Jankáné professzor dr. habil Puskás Bernadettnek, a Nyíregyházi Főiskola Vizuális Kultúra Intézet egyetemi tanárának, aki – ahogyan a méltatásban is elhangzott – szakmai tevékenységével és kutatási eredményeivel hozzájárult városunk tudományos életéhez és jó hírnevéhez.

 

EGYÜTTMŰKÖDÉS A FŐISKOLÁVAL

 

Együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat és a Nyíregyházi Főiskola. Az intézmény uniós forrásokhoz kapcsolható célkitűzései között szerepel a kutatás, technológia fejlesztése és az innováció erősítése, melynek megvalósítása közös érdeke az önkormányzatnak is. Mint ismert, október elején bejelentették, a főiskola alkalmas „az alkalmazott tudományegyetem” cím elnyerésére, melynek alapkövetelményei között szerepel a társadalmi szervezettel vagy cégekkel való szoros együttműködés is. Dr. Kiss Ferenc általános rektorhelyettes azt mondta, a megállapodás célja, hogy a város megadja a lehetőségeket, az intézmény pedig a tudást, ez együttvéve pedig minden főiskolán végzett hallgató érdekét szolgálja majd. Dr. Kovács Ferenc polgármester hozzátette, az oktatás a városnak kiemelkedő jelentőségű, és bízik benne, hogy ez a megállapodás a jövőben is működni fog. Erre pedig jó esély is van, hiszen az utóbbi hetekben több ilyet is aláírt már a város a felsőoktatási intézménnyel. Ilyen például a Smart City projekt, aminek célja, hogy a főiskola olyan új képzéseket hozzon létre, amelyekkel képes támogatni a térség gyarapodását.

További képekért kattintson a fotóra!

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint nagyon fontos a város és a főiskola közötti jó kapcsolat. Mindkét fél számára gyümölcsöző lehet a hosszú távú együttműködés.

– A kutatásfejlesztés és innováció területén feltétlenül együtt kell, hogy működjünk, hiszen a városnak vannak olyan cégei, olyan kapcsolódási pontjai, akár közös projektek kapcsán is, ahol tulajdonképpen közös beruházásokat, közös programokat tudunk véghezvinni, aminek a gazdaságfejlesztés az egyik lényeges eleme, ezen keresztül a munkahelyteremtés – hangsúlyozta dr. Adorján Gusztáv.

A szocialisták azt mondják: a főiskola egyetem lesz, ezért is fontos az együttműködés. Így nagyobb vonzerőt jelent az intézmény és ez kihatással lehet Nyíregyházára is.

[REKLAM]

– Az alkalmazott tudományok egyetemeként megjelenve a felsőoktatási piacon egy olyan szeletét tudja megragadni a felsőoktatásnak, amely hosszú távon előrelépést jelenthet a főiskolának, a városnak és előrelépést jelenthet a megyében élő és a megyén kívül élő hallgatóknak. Növelve ezzel nemcsak a főiskolának, egyetemnek, hanem a városnak a vonzerejét is – mondta el Nagy László.

A Jobbik azt reméli az együttműködéstől, hogy az intézmény növelni tudja a hallgatói létszámot.

– Szeretnénk, ha ez hosszú távon kiemelkedően jól tudna működni, hiszen Nyíregyházának a főiskola, egy fontos tényezőjét képezi. Az ide jövő fiatalok, az itt tanuló hallgatók számát szeretnénk, ha növelni tudnák, hiszen az elmúlt években, a Fidesz-érában az oktatáspolitika olyan irányt vett, hogy mondhatni felére csökkent az itt hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok száma – hangsúlyozta Béres Csaba.

 

SÓSTÓ-FEJLESZTÉS

 

A két közgyűlés közötti eseményekkel kapcsolatosan kérdésként merült fel, hogy mi a városvezetés álláspontja a Sóstó-fejlesztést érintő, párt-sajtótájékoztatókon felmerült kérdések kapcsán.

Dr. Kovács Ferenc elmondta, a városvezetés teszi a dolgát: építi a várost, az ellenzék pedig megpróbálja mindennek a rossz hírét kelteni. Szerinte nem kellene egy botrányhonlap információira támaszkodni, hanem ki kellene menniük a helyszínre és megnézni, mi a valóság. Hangsúlyozta, még egy le nem zárult beruházásról van szó és semmi takargatnivalójuk nincs, hiszen a projekttel kapcsolatban is minden nyilvános. Azt kérte az ellenzéki képviselőktől, hogy ne ártsanak a városnak, és ha vannak kritikáik, azt mondják el, de ne botránykeltő honlapokra alapozzák véleményüket.

[REKLAM]

Dr. Podlovics Roland projektvezető is reagált az ellenzéki kérdésre. Kifejtette, minden, eddig lezárult projektelem átadása a kivitelezői szerződésben foglaltaknak megfelelően zajlott. Az európai uniós szabályrendszer szerint a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően járt el az önkormányzat. Kedvezményezetti státuszban minden egyes beszerzésnél a szükséges előzetes minősítéseket megszerezte, ezt követően pedig lefolytatta a közbeszerzéseket, amelyek utólagos ellenőrzéseken át is estek és mindent rendben találtak.

 

BIZTONSÁGOSABB ÉS DINAMIKUSABB KÖZLEKEDÉS NYÍREGYHÁZÁN

 

Képviselői kérdésre újra felvetődött a Sóstói úti telizöldes közlekedési csomópont jövője, hiszen évek óta sok baleset történik ott. Dr. Kovács Ferenc elmondta, az általa létrehívott Közlekedési kerekasztal tanácskozik majd erről. Hozzátette, szeretne egy komplex áttekintést a balesetveszélyes csomópontokról, hogy újragondolhassák azokat, mert az a terv, hogy biztonságosabb és dinamikusabb közlekedés valósuljon meg Nyíregyházán.

 

INGÓSÁGOK TÉRÍTÉSMENTESEN

 

Két ingatlant szeretne eladni a város (Szarvas u. 28. és Dózsa György u. 34.), ezek induló licitárát határozta meg a testület. Hét állami tulajdonú lakóingatlan pedig ingyen a városhoz kerül, ezek főként bérlakásként funkcionálnak majd. Dr. Pintér Sándor belügyminiszter még júliusban kelt levelében hívta fel az önkormányzat figyelmét a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vagyonkezelésében lévő, állami tulajdonú ingatlanok önkormányzati tulajdonba vételének törvényi lehetőségére. Erre hivatkozással a nyíregyházi önkormányzat adatigénylést nyújtott be a NET Zrt. felé, s a kért adatok alapján a testület döntött arról, hogy az üres lakóingatlanokat átveszi, és azokat elsősorban bérleti szerződés alapján, bérbeadás útján hasznosítja.

 

INGATLAN-BÉRBEADÁS

 

A város a Görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye részére bérbe adja a huszártelepi Kapuház nevű ingatlant. Erről még a szeptemberi ülésén döntött a testület, de a szerződést az egyház részéről még nem írták alá, mert azt nem az egyházközséggel, hanem a Nyíregyházi Egyházmegyével szükséges megkötni, melynek képviseletében dr. Orosz Atanáz püspök járhat el kizárólagosan. Az egyházmegye levelében jelezte, hogy az ingatlant a korábban megadott tevékenységeket kiegészítve szociális és vallási célból is használni kívánja.

 

FÓKUSZBAN A TÉRFIGYELŐ RENDSZER

 

Elfogadta a közgyűlés a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás első félévi tevékenységéről szóló beszámolót, és megalkotta a testület a közterületi térfigyelő rendszerről szóló rendeletet is. Ennek előzménye, hogy az önkormányzat számos olyan projektet valósított meg a közelmúltban, amelyben közterületi térfigyelő kamerákat helyeztek ki. A már megvalósult kamerarendszer a rendőrségen lévő központba továbbítja a képeket, adatkezelőnek is a rendőrség minősül. A „Fenntartható komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés Sóstógyógyfürdőn” című projekt keretében megvalósult kamerák és az ahhoz tartozó szerverközpont esetében azonban azt javasolták, hogy annak üzemeltetésével, kezelésével a Polgármesteri Hivatal szervezeti egységeként működő közterület-felügyeletet bízza meg a közgyűlés.

Bruszel Dóra

(Fotó: Szarka Lajos)