Együttműködés – Kutatói és oktatói csereprogram a nyíregyházi és az ecuadori egyetem között
Fotó: Szarka Lajos

Közel 20 ezer eurós Erasmus mobilitási pályázatot nyert a Nyíregyházi Egyetem a Tempus Közalapítványnál. A 2019-ben kötött megállapodás szerint kutatói és oktatói csereprogram indul a helyi felsőoktatási intézmény, és az ecuadori Salesiana egyetem között. Háromhárom professzor utazik. A Nyíregyházi Egyetemen köszöntötték a vendégeket, akik a talaj és madártan, illetve a klímaváltozás körében végeznek kutatásokat.

25 ezer hallgatóval és ezer oktatóval, a dél-amerikai ország három városában működik campusa annak az ecuadori egyetemnek, mellyel három éve kötött megállapodást a Nyíregyházi Egyetem. A vendégprofesszorok a gyakorlatorientált képzés gyakorlói, az élménypedagógia eszközeivel. A Szalézi Társaság megalapítója, Don Bosco mások mellett az optimizmust, a kreativitást és a szolidaritást helyezi előtérbe, legyen az akár a mérnöki vagy élettudomány, a közgazdaságtan vagy a bölcsészettudományok világában.

„Ez egy salesiánus egyetem, katolikus gyökerekkel rendelkezik. A katolikus egyháznak, illetve a salesiánus rendnek nagyon fontos, hogy olyan embereknek segítsen az oktatással, akik szükségletekkel vagy hiányokkal küzdenek, tehát nélkülöző emberek. A kutatási területe a talajgazdálkodás, klímaváltozás, víz- és vadgazdálkodás” – nyilatkozta dr. Fredi Portilla, az Universidad Politécnica Salesiana egyetemi tanára.

Ezeken a területeken szeretnének kapcsolatot építeni a Nyíregyházi Egyetemen. Emellett a kutatási témák közé tartozik a népességrobbanás, és annak hatása a környezetre. Mindezekről közös publikációt fognak a jövőben megjelentetni.

„2019 tavaszán egy Erasmus program keretében közel 20 ezer eurós összeget nyert a két egyetem, az ecuadori és a Nyíregyházi Egyetem, közös kutatási, oktatási céllal. Ennek keretében három kutató érkezik a Nyíregyházi Egyetemre, akik a Környezettudományi Intézetben fognak kutatási tevékenységet folytatni. 3 éves a projekt, és a közeljövőben pedig három kollegánk fog kiutazni Ecuadorba, az ottani egyetemen fognak szintén oktatási és kutatási munkát végezni” – tájékoztatott dr. János István, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese, mb. intézményvezető.

A kutatók közül egy, aki akár a klímaváltozás, de a madártannak is kiváló szakértője.

„Ugye Ecuador az egyenlítő mentén van. Az Andok, Amazónia, sőt a Galápagos-szigetek is ennek a csodálatos országnak a tája. Európai ember számára valami fantasztikus természeti sokféleség jellemzi ezt az országot, és sok probléma is, hasonlóan Magyarország mezőgazdaságával járó civilizációs hatások, amik sok kérdést tesznek fel. Nyilvánvalóan, ott más problémákat kell megoldani, mint nálunk, de vannak közös ismeretek, melyekkel megosztva tudjuk egymást segíteni” – szólt a program kapcsán prof. dr. Szép Tibor egyetemi tanár. 

A Környezettudományi Intézetben már tavaly megindult az angol nyelvű biológus alapképzés, melyet jó szívvel ajánlanak akár az ecuadori fiataloknak is.

„Nagyon számítunk ebből az együttműködésből erre a fajta kapcsolatra. A másik lába az lenne az együttműködésnek, hogy a kutatási együttműködést erősítsük, főleg a vízgazdálkodás, illetve a globális felmelegedés következményeit kutatjuk. Erre maga az egyetem is rendkívül jó infrastrukturális feltételekkel rendelkezik, de a Környezettudományi Intézet is mind szellemmel, mind eszközparkkal ezt tudja támogatni” – mondta a Nyíregyházi Egyetem intézetigazgatója, Dobróné dr. Tóth Márta.

Nemzetközi, magas rangú publikációkat várnak az oktatóktól, mely reményeik szerint vonzóvá teszi a hallgatói beiskolázást is. Az infrastrukturális fejlesztésekhez ebből a pályázatból, de más forrásból, is remélnek finanszírozást a kutatáshoz szükséges eszközök beszerzéséhez.
 

Kapcsolódó galéria

Ecuadori vendégek az egyetemen