Együtt a nyíregyházi orrszarvúpár

Együtt a kifutóban a rinocéroszpár a Nyíregyházi Állatparkban, a délelőtti csemegét is közösen fogyasztják el. Bár a tízórainál már látszik egy kis nézeteltérés, Hans, a hím nem engedi közel Jázmint az élelemhez, irigy, nem szívesen ad neki a száraz eledelből. Megtörni látszik a napok óta tartó idill.
Az év legtöbb napját külön, az egymás melletti kifutókban tölti az indiai rinocérosz pár. A legnagyobb ázsiai orrszarvú faj ugyanis alapvetően magányos életmódot folytat, Hans és Jázmin is így él a Nyíregyházi Állatparkban. A hím és nőstény csak ritkán randevúzik, a nőstény ivarzási ciklusától függően általában félévente 1-1 hetet töltenek együtt, abban az időszakban, amikor 4-5 napon át ivarzik a nőstény. A hím már várja ezt az időszakot, mivel az orrszarvú szaglása kitűnő, megérzi a nőstényen, hogy nemsokára találkozhatnak. Az állatpark dolgozói pedig látják, hogy mikor kell a két rinocéroszt összeengedni.

– Ezt úgy tudjuk megállapítani, hogy a nőstényünk, Jázmin, aki egy nagyon nyugodt habitusú állat, ilyenkor táncolni kezd a kifutóban – mesélte Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője. – A nőstény rinocérosz körbe-körbe szaladgál és füttyög a hímnek. Így jelzi, hogy most lehetőség lenne egy kis találkára.

További képekért kattintson a fotóra!

Amikor a két rinocérosz találkozik a kifutóban, először feltérképezik a területet, aztán kerülnek fokozatosan egyre közelebb egymáshoz. A sóstói kertben úgy látják, ebben a pár napban az orrszarvúpárnál a szokásosnál is bensőségesebb viszony alakult ki, közösen dagonyáztak, és az is különleges kegy, hogy az elmúlt napokban Hans megosztotta reggelijét Jázminnal. A gondozók szerint a nász utolsó napja is letelt, most már láthatóan kevesebbet van együtt a két állat, a nőstény már valószínűleg nem ivarzóképes, így a szerelemnek most vége szakad. A násznak viszont meglehet a gyümölcse, ami igazi szenzáció lenne a Nyíregyházi Állatparkban. A világ állatkertjeiben összesen 200 indiai orrszarvú él, amely az orvvadászat miatt veszélyeztetett, a kipusztulás szélén álló faj. Vastagbőrű bébi érkezése mindig különlegesség egy állatkert életében, rinocérosz is ritkán születik. Ha a nász eredményes volt, hosszú vemhesség után, másfél év múlva jöhet világra Sóstón a kis orrszarvú.

F. A.

(Fotó: Trifonov Éva)