Egyszerűsödik a CSOK igénylése

Egyszerűbb és gyorsabb lesz a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK igénylése március 15-étől, és még több család számára lesz elérhető. Eddig a kormány támogatásával 68 ezer család költözött új otthonba, 190 milliárdot fordítottak erre a célra.


A családi otthonteremtési kedvezménnyel a kormány mindenkinek segíteni szeretne, aki gyermekvállalás előtt áll, vagy már gyermeket nevel, ezért módosították a korábbi rendeletet. Korábban a CSOK-ot igénylőknek egy nagyobb paksamétával kellett bemenniük a bankba, és 23 dokumentumot kellett beszerezniük. A mostani jogszabályváltozás egyik újdonsága a nyilatkozati elv, amelynek értelmében elegendő lesz néhány dokumentumot és egy nyilatkozatot aláírni, amelyben az igénylő büntetőjogi felelősségének tudatában nyilatkozik körülményeiről. Így az ügyintézési határidők rövidülnek, a már megkezdett otthonbővítésekre is lehet támogatást kérni, továbbá a külföldről hazatérő, itthoni tb-jogviszony nélküli magyar családok is kaphatnak támogatást. Az otthonukat bővítők a már folyamatban lévő építési munkákra is igényelhetik a CSOK-ot, továbbá akár minden költségüket fedezhetik a belőle a támogatás összegéig.

Gyorsabb banki ügyintézés

Fontos változás, hogy március 15-étől a bankoknak is gyorsabban kell elbírálniuk az igényléseket, így 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 nap a határidő. Változás lesz az is, hogy a CSOK iránti igény benyújtására két hónappal több idejük, azaz fél évük lesz a családoknak. A banki szempontból hitelképtelen fiatalok számára jelent változást, hogy a jövőben az igényléshez adóstársnak bevonhatják szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat. A támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes hitel igénybevételének nem lesz időbeni korlátja. A hangsúlyos változások közé tartozik az is, hogy március 15-étől minden család kérhet CSOK-ot akkor is, ha már van ingatlantulajdona. Eddig ezt csak az új lakást szerző családok tehették meg.

Áfa-visszatérítés

Változik az áfa-visszatérítés szabályozása is. Eszerint mindenki, aki építkezik, és 27 százalékos áfakulcsos számlát nyújt be, 5 millió forintig kérheti az adó visszatérítést. Az áfa-visszatérítési lehetőséget kiterjesztik továbbá a nyugdíjasokra és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre. A CSOK népszerűségét jelzi, hogy eddig 68 ezer család, 280 ezer ember tudta már igénybe venni 190 milliárd forint összegben. A támogatási keret felülről nyitott, az minden család számára elérhető lesz a jövőben is.

 

Szoboszlai Tibor