Egyre többen szeretnének határvadászok lenni

Igazi fegyverarzenált hozott a rendőrség a pályaválasztási kiállításra. Gépkarabélyok és pisztolyok sorakoztak a standjukon. A fegyvereket kézbe lehetett fogni, az egyenruhások pedig szívesen beszéltek a rendszeresített felszerelésükről. A nézelődő diákok közül többen azt mondták, szívesen lennének rendőrök.

 

Kiszámítható jövőt biztosít

 

Nemcsak a középiskolások körében népszerű a rendőrök munkája. A közelmúltban meghirdetett határvadász-képzésre egyre többen jelentkeznek a megyéből. Eddig több mint 200 pályázatot nyújtottak be a leendő egyenruhások. A rendőrség úgy nyilatkozott, leginkább a pálya kiszámíthatósága vonzó a jelentkezők körében. 

– A megbízható és kiszámítható előmenetel, a megbízható és pontos, precíz fizetés és az új szolgálati törvény életbelépésével, az életpályamodell lábra állásával, ez mind együttesen lehet az, és természetesen az is lehet, hogy ezeken túl, ami csábít erre a pályára, hogy a hazának a fegyveres, katonai védelme, a rendvédelmi testülethez való tartozásnak a hite és tudata is csábító lehet a fiataloknak – tette hozzá Usztics Attila, rendőr őrnagy.

 

Biztos megélhetés

 

Aki határvadász szeretne lenni, annak szüksége lesz egy makulátlan erkölcsi bizonyítványra, és az sem baj, ha bírja a gyűrődést. Az első két hónapban ugyanis intenzív képzésen esnek majd át a jelentkezők. Ez alatt 150 ezer forint bruttó fizetés jár nekik. Ha ezt teljesítették, már őrmesterként folytathatják a szolgálatot. Ezzel a ranggal bruttó 220 ezer forintot visznek majd haza, de egy újabb 4 hónapos kiképzésen esnek majd át. A határvadászok a készenléti rendőrség állományához tartoznak. A jelenlegi tervek szerint összesen 3 ezer fős állományuk lesz és a déli határon fognak szolgálatot teljesíteni.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)