Egyre többen adnak vért

Március elején a Nyíregyházi Egyetemen is szervezett véradást a Magyar Vöröskereszt. Itt is nagy számban vettek részt rajta fiatalok. Ez azért is örömteli, mert nagy problémát jelent a jövőre nézve, hogy a rendszeres véradók inkább az idősebb korosztályból kerülnek ki. A statisztikák viszont azt mutatják, a megyében a fiatalabb korosztály egyre aktívabb véradónak számít, folyamatosan nő a számuk.

Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója elmondta, az elmúlt évben négyezertől több új véradó volt. Ők főleg a fiatalabb, tehát a 18-26 éves korosztályhoz tartoznak. Kiemelte, velük kapcsolatban mindig az a kérdés merül fel, hogy az egyszeri véradóból lesz-e többszörös véradó, tehát megtörténik-e az az elköteleződés, hogy továbbra is fontosnak fogja érezni, hogy elmenjen és segítsen másokon.

[REKLAM]

A Magyar Vöröskereszt ezért is szervezi meg évente az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt. Ezzel is az a céljuk, a fiatalok között népszerűsítse a véradást, megszólítsa ezt a korosztályt és minél többeket megnyerjen közülük ennek a fontos, közügynek számító önkéntes tevékenységnek.

Ezenkívül vannak kiemeltebb időszakok is, amikor nagyobb a véradási kedv. Ilyenek a fesztiválok, a településeket érintő nagyobb események, mint például az április végén a motorosok számára rendezendő véradás, de nagy népszerűségnek örvend az augusztus végén a megyébe érkező véradókamion is.

A megyében hetente 500 véradót kell toborozni, hogy biztonságos mennyiségű vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. A levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. Véradó minden olyan 18 és 65 év közötti személy lehet, aki egészségesnek érzi magát, rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

Zadubenszki Norbert