Egyre több fát ültetnek – Zöld ékszerdoboz lett Nyíregyháza!
A Széna téri 16 hársfa utolsó két egyedét a sajtó nyilvánossága elõtt ültette el múlt hét csütörtökön dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Kovács Ferenc polgármester

Nyíregyházán 52 hektárnyi parkerdő található és közel 2 millió négyzetméter a parkok össz területe. Ezeket pedig az önkormányzat nemcsak gondozza és ápolja, hanem tovább is növeli. Több ezer facsemetét (helyi cégeknek, vállalkozásoknak is köszönhetően), egész fasorokat ültettek el az elmúlt években. Ezen programnak köszönhetően fejlesztették a közelmúltban a Vörösmarty teret, valamint a Széna teret is. (Megjelent a Nyíregyházi Napló október 18-ai számában.)

Csak néhány elem a zöldebb Nyíregyházát célzó programok közül: a városüzemeltető cég „Ültess egy fát Nyíregyházáért!” programjában eddig összesen 910 fát és közel 5000 cserjét ültethettek el a nyíregyháziak a házak előtti közterületekre. Mindemellett egy régi hagyományt felelevenítve öt év alatt két újéletfa-ligettel is gyarapodott a város. Mi több, Nyíregyházán az elmúlt öt évben nagyszabású zöldfelület-fejlesztés valósult meg és zajlik jelenleg is, parkok, közterületek újultak meg. A belváros két ikonikus parkja, a Benczúr és Bessenyei tér mellett elvégezték a Bujtosi Városliget és a Pazonyi tér rekonstrukcióját, akárcsak a Sóstói-tó környezete és a sziget megújítását. A volt Tiszavasvári úti laktanya területén egy barnamezős beruházás keretében pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas közösségi teret építettek játszótérrel, főzőhelyekkel, ahol 330 fát és 13 ezer cserjét ültettek el, illetve 72 ezer négyzetméteren végeztek füvesítést.

Folytatódik a munka

– S ez a munka folytatódik – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester. – A Széna téren is történtek már kisebb felújítások az elmúlt években, lakossági igény volt a kutyafuttató létesítése, s most 16 hársfa elültetésével folytatják a rekonstrukciót, tervezve ennek a központi helyen lévő parknak a teljes felújítását. A környezetvédelem és a környezetfejlesztés közös ügyünk, olyan tevékenység, amelyet a következő generációkért végzünk. Az ember mindig a gyermekeinek és az unokáinak ültet fákat. Nyíregyháza a fejlesztések és a jövő városa, s mi azon dolgozunk, hogy még zöldebb, egészségesebb és szebb környezetben élhessenek a nyíregyháziak.