Egyre több az IGEN!
Nőtt a házasságkötések, csökkent a válások száma. A nyíregyházi, anyakönyvi statisztikák szerint 2015-ben 535, tavaly pedig 562 pár mondta ki a boldogító igent. Az érzelmek és felelősségvállaláson túl egyéb oka is lehet a döntésnek. Sokakat ösztönöz az első házasok adókedvezménye is.

Anyakönyvi érdekességek, statisztikák

 

1895 októbere óta van állami anyakönyvvezetés hazánkban, így az Anyakönyvi Hivatalban is 122 évesek a legrégebbi házassági anyakönyvek. Az anyakönyvi csoport munkatársainak az esküvők szempontjából is szezonnak számító nyár után sincs megállás, egyre többen jelentkeznek be télre, valamint 2018-ra is. A korábbi fél év helyett egy évre előre is lehet házasságkötésre időpontot egyeztetni az anyakönyvvezetővel – a statisztikák pedig azt mutatják, egyre többen mondják ki a boldogító igent. Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző elmondta, míg 2015-ben 535 pár, addig 2016-ban 562 pár mondta ki a boldogító igent Nyíregyháza MJV Anyakönyvi Hivatalánál és az eddigi adatok alapján - ez jelenti a már megkötött házasságokat és a bejelentkezéseket - azt látszik, hogy a pozitív tendencia idén is folytatódik majd Nyíregyházán.

 

Magasztos esemény

 

A házasságkötés mindenki számára magasztos ünnep – tette hozzá a címzetes főjegyző, aki anyakönyvvezetőként számtalan megható és érdekes pillanatot is megélt már házasságkötések alkalmával. Dr. Szemán Sándor elmondta, előfordult az elmúlt évben, hogy a pár egyik fele kanadai, amerikai egyesült államokbeli vagy kínai volt. De természetesen olyan esküvő is volt, ahol a pár mindkét tagja külföldi. Aranylakodalmukat, tehát 50 éves évfordulójukat is megünnepelhetik az érintettek a megyeszékhelyen. Idén már két olyan pár is volt, akik az 1967-ben kötött fogadalmukat hivatalosan, az Anyakönyvi Hivatalban erősítették meg.

 

Kedvezmény is jár

 

Az érzelmek és felelősségvállaláson túl egyéb oka is lehet a házasságkötésnek. Sokakat ösztönöz az első házasok adókedvezménye is. A házastársak együttesen havonta ötezer forint adókedvezményt vehetnek igénybe, két éven keresztül. Ez összesen 120 ezer forint kedvezmény.

Dér Vivien

(Fotó: Internet)