Egyre több autós hagyja figyelmen kívül az útfelújítások miatti sebességkorlátozásokat

Egyre több autós hagyja figyelmen kívül az útfelújítások miatt bevezetett sebességkorlátozásokat – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Közút Nem véletlen nevű kampánya. A társaság szerint a nyári karbantartási időszakban szinte hetente történik anyagi kárral vagy személyi sérüléssel járó baleset. Az autósok a legtöbbször fékezés nélkül hajtanak be a munkaterületre, mert nem veszik komolyan az ideiglenes korlátozásokat – hangzott el az M1 Híradójában.

Az M1-es autópálya biatorbágyi szakaszán 130 helyett 60 kilométer/órás sebességgel lehet haladni az útfelújítás miatt. Az autósok nagy része azonban nem tartja be a korlátozást. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. adatai szerint az elmúlt években 17 szakember vesztette életét az autósok figyelmetlensége miatt és hetente történik anyagi kárral vagy személyi sérüléssel végződő baleset – mondta Németi Noémi, az M1 tudósítója.

Kis híján így járt az a forgalomirányító is, aki május végén Ajkánál egy karbantartás idejére biztosította a haladást a 8-as főúton. Csakhogy a sebességkorlátozás ellenére egy furgon nem lassított, és nagy erővel csapódott bele a munkaterületen álló utánfutóba. A rakomány métereket repült, a forgalomirányító pedig épphogy el tudott ugrani előle.

Ugyanígy, szinte fékezés nélkül, több mint 60 kilométer/órás sebességgel hajtott neki két hete egy autós az M0-ás autópályán a munkaterületet jelző teherautóba. A jármű végig vészvillogó nélkül állt az ütközést csillapító biztonsági terelőelem mellett. A férfi pedig végül az autópályán tolatva hagyta el a helyszínt.

A legtöbb baleset oka, hogy az autósok nem veszik komolyan, vagy fölöslegesnek tartják a korlátozásokat – erről beszélt Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Elmondta, a korlátozások csak akkor jelentenek védelmet a közlekedőknek, ha mindenki betartja azokat.

Számos helyen ráadásul jelentős szintkülönbség is lehet a javított és az ép útszakasz között, ezért különösen veszélyes, ha az autósok figyelmen kívül hagyják a jelzéseket.

Erre hívja fel a figyelmet a Nem véletlen kampány is. A fotókkal a Magyar Közút azt szemlélteti, hogy a szakemberek mindenhol, az indokolt 50–60 kilométer/órás sebességkorlátozás mellett végzik az útmunkákat.

A sebességtúllépéssel nyert néhány percnyi menetidő pedig akár az utakon dolgozók életébe is kerülhet.

A társaság az elmúlt időszakban több kampányt is indított, amiben azt kérik, a sofőrök vigyázzanak a munkatársaikra, és arra hívják fel a járművezetők figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak a várható munkavégzésekről.

 

Forrás: hirado.hu