Egyre több autós hagyja figyelmen kívül az útfelújítások miatti sebességkorlátozásokat

Egyre több autós hagyja figyelmen kívül az útfelújítások miatti sebességkorlátozásokat

Egyre több autós hagyja figyelmen kívül az útfelújítások miatt bevezetett sebességkorlátozásokat – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Közút Nem véletlen nevű kampánya. A társaság szerint a nyári karbantartási időszakban szinte hetente történik anyagi kárral vagy személyi sérüléssel járó baleset. Az autósok a legtöbbször fékezés nélkül hajtanak be a munkaterületre, mert nem veszik komolyan az ideiglenes korlátozásokat – hangzott el az M1 Híradójában.

Az M1-es autópálya biatorbágyi szakaszán 130 helyett 60 kilométer/órás sebességgel lehet haladni az útfelújítás miatt. Az autósok nagy része azonban nem tartja be a korlátozást. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. adatai szerint az elmúlt években 17 szakember vesztette életét az autósok figyelmetlensége miatt és hetente történik anyagi kárral vagy személyi sérüléssel végződő baleset – mondta Németi Noémi, az M1 tudósítója.

Kis híján így járt az a forgalomirányító is, aki május végén Ajkánál egy karbantartás idejére biztosította a haladást a 8-as főúton. Csakhogy a sebességkorlátozás ellenére egy furgon nem lassított, és nagy erővel csapódott bele a munkaterületen álló utánfutóba. A rakomány métereket repült, a forgalomirányító pedig épphogy el tudott ugrani előle.

Ugyanígy, szinte fékezés nélkül, több mint 60 kilométer/órás sebességgel hajtott neki két hete egy autós az M0-ás autópályán a munkaterületet jelző teherautóba. A jármű végig vészvillogó nélkül állt az ütközést csillapító biztonsági terelőelem mellett. A férfi pedig végül az autópályán tolatva hagyta el a helyszínt.

A legtöbb baleset oka, hogy az autósok nem veszik komolyan, vagy fölöslegesnek tartják a korlátozásokat – erről beszélt Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Elmondta, a korlátozások csak akkor jelentenek védelmet a közlekedőknek, ha mindenki betartja azokat.

Számos helyen ráadásul jelentős szintkülönbség is lehet a javított és az ép útszakasz között, ezért különösen veszélyes, ha az autósok figyelmen kívül hagyják a jelzéseket.

Erre hívja fel a figyelmet a Nem véletlen kampány is. A fotókkal a Magyar Közút azt szemlélteti, hogy a szakemberek mindenhol, az indokolt 50–60 kilométer/órás sebességkorlátozás mellett végzik az útmunkákat.

A sebességtúllépéssel nyert néhány percnyi menetidő pedig akár az utakon dolgozók életébe is kerülhet.

A társaság az elmúlt időszakban több kampányt is indított, amiben azt kérik, a sofőrök vigyázzanak a munkatársaikra, és arra hívják fel a járművezetők figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak a várható munkavégzésekről.

 

Forrás: hirado.hu