Egyre népszerűbb az Észak-Alföld a turisták körében

A Nyíregyházi Állatpark az egyik leglátogatottabb turisztikai attrakció az Észak-Alföldön. Több százezer turistát csalogat határon innen és túlról is. Mellette a fürdők vonzzák Nyíregyházára a legtöbb látogatót. A város az elmúlt időszakban több mint 2 milliárd forintot költött Sóstóra, és most újabb egy milliárdra pályázik az önkormányzat. Ebből a sétányokat, közterületeket lehet majd szebbé tenni, és új parkolóhelyekre is jut belőle.

 

A románok is felfedezték Nyíregyházát

 

A fejlesztéseket meghálálja az idegenforgalom. Nyíregyházán az elmúlt években az országos átlagnál nagyobb mértékben nőtt a vendégéjszakák száma, és tavaly például 61 százalékkal több román állampolgár foglalt a városban szobát, mint egy éve. A szakemberek közben olyan csomagokat dolgoznak ki, amelyek még inkább élénkítik a turizmust.

További képekért kattintson a fotóra!

– Különböző termékvonalak mentén zajlanak a fejlesztések. Elsősorban a gyermekes és családi vonalra fókuszálva. Ugyanakkor az egészségturizmusban és a nyári időszakban, – mondjuk úgy – a vizes ajánlatokban kínálunk konkrét, komplex csomagajánlatokat a látogatóknak – mondta el Mogyorós Judit, a Nyírség Turizmusáért Egyesület elnöke. Fejlesztési lehetőségekről, trendekről és kihívásokról egy, a Nyíregyházi Egyetemen szervezett konferencián értekeztek szakemberek.

 

Új marketingkampánnyal népszerűsítenék a régiót

 

A Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatója hangsúlyozta, a régióhoz tartozó három megyében átlagosan 9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. Általánosan jellemző az is, hogy több 10 milliárd forintból fejlődtek a keleti országrészben a turisztikai attrakciók. Katona Ilona kiemelte, többek között az egészségturizmus, a kulturális, a vallási és az ökoturizmus területén történt nagy előrelépés. Az új attrakciók, pedig megújult marketingtevékenységet igényelnek. 

– Egy teljesen megújult turisztikai kínálat jött létre, és akkor, amikor az egészségturizmusról beszélünk, nagyon szeretjük azt is hangsúlyozni, hogy minőségi szolgáltatások épültek ki. Rendkívül nagy számban történtek itt Kelet-Magyarországon fürdőfejlesztéshez kapcsolódó beruházások. Ezek a beruházások pedig nagyon tudják emelni a turisztikai termékek színvonalát. Attrakciófejlesztések, szálláshelyfejlesztések valósultak meg – fejtette ki Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatója.

 

Nyíregyháza előkelő helyen

 

A konferencián az is kiderült, hogy a térségben továbbra is Hajdúszoboszló a leglátogatottabb turisztikai központ, utána Debrecen és Nyíregyháza követi a listán. Az első tíz helyezett között azonban már ott található Kisvárda és Nyírbátor is. Ezeken a településeken is komoly turisztikai fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)