Egynapos ellátás – Február 22-től Nyíregyházán és Mátészalkán is elérhető

Február 22-től lesz elérhető az egynapos ellátás a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház két telephelyén. A beavatkozásokat Nyíregyházán és Mátészalkán tudják majd elvégezni, előjegyzés alapján. A tervek szerint naponta 5-6 pácienst tudnak ellátni. 

 

Február elején jelentették be az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy Kásler Miklós engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését az egészségügyi ellátórendszerbe. Két kivétel van csak, a szájsebészet és a fül-orr-gégészet, a többit előjegyzés alapján lehet majd igénybe venni.

A miniszteri utasítás alapján így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is újraindíthatók azok a tervezett egynapos ellátások, amelyeket korábban is egynapos tevékenységként végzett a kórház.

„Ezeket a zömében sebészeti típusú ellátásokat két telephelyünkön, Nyíregyházán és Mátészalkán szervezzük majd. Vannak feltételei, hiszen a járványügyi védekezést és az infekciókontroll szabályokat továbbra is tartani kell. Kizárólag előjegyzés alapján, előre egyeztetett időpontban végezzük el a sebészeti eljárásokat, amelyeket követően a betegek 24 órán belül az otthonukba távoznak” – közölte dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Fontos azonban, hogy különböző kritériumnak is eleget kell tenniük a betegeknek, miután hazamennek a kórházból, például meg van határozva egy bizonyos távolság és idő is, hogy ha bármi probléma adódna, időben vissza tudjanak menni az egészségügyi intézménybe.

A beavatkozások menete

Alapvető feltétel továbbá, hogy minden páciensnek szüksége van egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztre, a kórházban pedig egy gyorstesztet is csinálnak a betegen.

„Elkészítettük a saját utasításunkat, amelyek szabályozzák a folyamatot. A tervezett beavatkozásokat a február 22-ei héten kezdjük meg. A jelenleg működő kapacitásainkon tervezzük, ezek alapján naponta 5-6 beavatkozásra van lehetőség” – tette hozzá a főigazgató.

Az egynapos sebészeti tevékenység az alábbi osztályokon lesz elérhető: ortopédia, traumatológia, sebészet, nőgyógyászat és urológia, valamint a szemészet.